Guldsmedsaffär i Nässjö rånades av tre maskerade män. Ett vittne, som arbetar på ett kontor vid Stortorget, berättar att de tre unga männen parkerade sina cyklar utanför skyltfönstret och därefter begav sig mot Esplanaden.

Något senare kom de springande tillbaka och en av dem bar på en väska. De cyklade iväg och den ene, en 18-årig man, greps av polis efter en kort, men dramatisk jakt på Stortorget. Nu uppger polisen att någon kan ha filmat hela rånet och polisen försöker få tag i den aktuella personen.

Vittnesuppgift

Affärsanställda i en butik i närheten av guldsmedsaffären berättar om hur tre unga män gick förbi deras skyltfönster och samtidigt drog ner så kallade rånarhuvor för ansiktet.

Kvinnorna i affären insåg att något allvarligt hände och en av dem ringde omedelbart 112 och larmade polis. Den andra kvinnan gick ut på trottoaren och hörde då det brak som uppstod när en av rånarna slog sönder guldsmedsbutikens glasdisk med hjälp av något som ett vittne betecknade som en kofot eller liknande tillhygge.

Kort efteråt rusade rånarna ut ur butiken, den ene med en väska i handen och så bråttom var det att en del av stöldgodset hamnade på trottoaren.

Ingen skadad

Z-Gulds ägare Kaj Zetterberg och ett affärsbiträde befann sig i affären när rånarna stormade in. Ingen kom till skada, säger Zetterberg som i övrigt inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till polisen.

Affären är givetvis utrustad med larm. Det uppstod avsevärd förödelse i butiken närmast kassan där det låg glassplitter och andra föremål.

Polisen dirigerade flera patruller till Nässjö och sökte efter de två flyende rånarna med hund. Enligt uppgift hade rånarna försvunnit mot Stadsparken.

Snabb insats

Polisen uppger att en patrull fem minuter efter att larmet gått fick syn på tre maskerade personer som cyklade från Stortorget. Patrullen spärrade vägen för en av gärningsmännen när han släppte cykeln och efter en kortare jakt till fots greps han.

Under jakten på rånarna råkade en polisbil törna mot en lyktstolpe, dock utan svårare skador.

De två andra misstänkta gärningspersonerna försvann på cykel i riktning mot Ingsbergssjön. Polisen är intresserade av iakttagelser av de två gärningsmännen och om två cyklar, en svart och en silverfärgad i närheten av Ingsbergssjön, som rånarna cyklade mot.