Under Smålands kulturfestival bjöds besökarna på internationella stjärnor, lokala stoltheter och mängder av upplevelser. Landsbygden blev ett engagerat nät av lokala entreprenörer och konstnärer. Människor med olika bakgrund och från olika generationer möttes för att de delar ett intresse för mat, musik eller kanske tåg.

Fakta: Jubileumsdag

Stockaryd: som stationssamhälle firade 150 år.

Historiker: Peter Aronsson från Linnéuniversit..

Fakta: Jubileumsdag

Stockaryd: som stationssamhälle firade 150 år.

Historiker: Peter Aronsson från Linnéuniversitetet föreläste om järnvägen och samhällets tillkomst.

Krösatåget: bjöd på en chartrad resa med ”Historia på räls” ner till Alvesta.

Jubileumstal: hölls av landshövding Minoo Akhtarzand.

Kommunen: bjöd besökarna på tågtårta och kaffe på IOGT-NTO

I år fick riksväg 30 fungera som festivalens nav, utökat med kommuner som Eksjö, Vetlanda och Värnamo.

I fredags kunde festivalens besökare återigen få se fjolårets succé ”Träkorset på Wallby gård”. En gemensam vandring gjordes i Wallby säteris historia som upplevdes med hjälp av Romeo- och Juliakören och Näverlundadalens teaterungdomar.

Mat som passion

Dofterna av viltkorv, skarpa ostar och nybakat surdegsbröd nådde besökarna på Granbacken i Vrigstad så fort de klev in genom dörrarna. En matmarknad fylld med lokala utställare som kunde erbjuda smakprov och berättelser.

Hos Malin Nelson från Frösets gårdsmejeri gjorde Bengt och Gunnel Börjesson ett stopp för att smaka på ostar.

– Vi köpte osten Blå Ellen för vår dotter heter Ellen, sen smakade den ju himla gott också, säger Bengt och fortsätter:

– Det här var ett väldigt trevligt arrangemang som vi upptäckte först i år. Hoppas att det fortsätter och finns kvar nästa år.

I hörnet av lokalen satt pedagogerna och textilkonstnärerna Camilla Björklund och Birgitte Gylling från Hemslöjden i Jönköpings län. Tillsammans erbjöd de barn att göra broscher.

Annons

– Vi jobbar med yllebroderi och broscherna kan barnen ta med sig hem och känna sig stolta över, säger Camilla.

Alla ombord

I Stockaryd fick stationen och tågets betydelse stå i fokus och under dagen passade man även på att fira den nya vägen från gamla Hjälmseryd till Stockaryd. Med stor pompa och ståt spelade Norrahammars blåsarsextett då krösatåget, med bland andra landshövdingen ombord, anlände.

Landshövding Minoo Akhtarzand kallade Sävsjö för eldsjälarnas kommun och hänvisade med största sannolikhet till alla aktiviteter och jubileum som firats under året.

Inne i salen på IOGT-NTO i Stockaryd blev det helt proppfullt när historiker Peter Aronsson från Linnéuniversitet föreläste om järnvägen och Stockaryds tillkomst.

I samma lokal fanns även en möbelutställning med utgångspunkt för Stockaryds möbeltillverkning.

– Vi har ett grymt nätverk av gemenskap här i Stockaryd. Utställningen är skapad av ringar på vattnet där folk vill vara med och medverka, säger en bubblande Agneta Trybom som stod som arrangör av utställningen.

Det är ett gediget program som Stockaryd presenterar under lördagen och man började planera redan i våras. Möbler, tyger och fotografier stod utställda och besökarna kunde klämma, känna och till och med provsitta på en del.

– Trä, textilier och inredning är konst, i allra högsta grad, säger Trybom.

Under sena söndagseftermiddagen firades festivalavslutningen med världsartister. New Tide Orchestra från Sverige och Piano Orquestra från Brasilien bjöd publiken i Olsbergs arena på en blandning av jazz, tango, pop och klassisk musik. Det brasilianska bandet spelar med tio händer och för att publiken ska kunna se filmas och projiceras detta på skärmar.

– Aldrig förr har väl Olsbergs arena sett ut som den gör nu, sa festivalens initiativtagare innan avslutnings började.

– Det har hela tiden varit tanken, att låta de stora eventen komma till de små platserna. Att kulturen får kika in i nya rum och att olika konstformer blandas för att besökarna ska få upp ögonen för någonting nytt.