Svenska Skyttesportförbundet kräver att det ska finnas en godkänd utomhusbana där gevärsskytte kan tränas vid skyttegymnasium.

– Frågan kommer upp gång på gång, säger Paul Larm som hoppas att mark- och miljödomstolen har kortare handläggningstid än länsstyrelsen.

– Det överklagandet lämnades in i februari förra året och nu blir det en ny runda.

Det går inte att bara träna inomhus.

– Det är helt annat att skjuta när vind, sol, värme och mygg påverkar, konstaterar Paul Larm.

Han tror inte att den nya gevärsskyttebanan kommer att störa särskilt mycket. Jordmassor som måste schaktas bort för nya banor ska användas för att bygga upp en bullervall mot den berörda fastigheten.

– Och volymen är inte så hög vid gevärsskytte. Pistolskyttet smäller mer.

Träning i Alvesta är ingen hållbar lösning på sikt.

– Bara resan fram och tillbaka tar två timmer.

Annons

Det bör också finnas möjlighet att träna utanför skoltid och det kan bli en och annan tävlingshelg.

– Men mest blir det på skoltid under våren och tidig höst. På sommaren har eleverna lov.

Den första idén, om en helt ny och stor skytteanläggning mellan Forsa och Bjennesby, skulle ha betytt ett verkligt lyft. Här backade dock markägarna.

– Nu är en utökning av pistolskyttebanan det mest optimala.

Paul Larm påpekar samtidigt att intresset för att gå på skyttegymnasiet i Sävsjö bara ökar. För några veckor fick de som sökt till hösten göra inträdesprov.

– Vi har 16 sökande till tio platser, så nu kan vi få de bästa. Precis som vi vill.

Bland de bästa är redan eleverna från Sävsjö. Här är exempel från årets facit: Tre elever deltog i luftgevärs-EM i Moskva. Av de tio som Sverige skickade till Nordiska juniormästerskapet kom sex från Sävsjö. Två som skickades till VM i Granada kom från Sävsjö skyttegymnasium. Sävsjöelever har också nått goda resultat i nationella stortävlingar och en elev från Norge deltog bland annat i ungdoms-EM.

– Ett fantastiskt år och vi startade med tre elever så sent som 2008, säger Paul Larm och framhåller att många bidrar till att eleverna trivs bra i Sävsjö och når fina resultat.

– Det är alla från dem som städar till lärare och politiker. Hela Sävsjö kan sträcka på sig, säger Paul Larm.

Han och Gert Rosengren ansvarar för gevärsskyttet medan Jonas Fyrpihl har hand om pistolskyttet på Sävsjö Skyttecenter där stortävlingen Swedish Cup nu väntar. Det är elfte gången Swedish Cup arrangeras i Sävsjö. 632 skyttar är nu med på tävlingarna som genomförs 3–5 januari.