Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akin och Håfström har chans på storslam på Guldbaggegalan

Levan Akin och Mikael Håfström har chans på storslam under årets Guldbaggegala. Deras filmer ”And then we danced” respektive ”Quick” är nominerade i sju kategorier vardera.

På onsdagsförmiddagen tillkännagavs vilka filmer som är nominerade till årets Guldbaggegala, som hålls på Cirkus i Stockholm den 20 januari. Galan leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

Redan på förhand är filmregissören och manusförfattaren Levan Akin en vinnare. Han ligger bakom det georgiska kärleksdramat ”And then we danced” och den har chans på hela sju priser. Filmen nominerades bland annat som bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa manliga biroll och bästa regi.

Redan förra året utsågs filmen till Sveriges Oscarsbidrag, men det räckte inte till något pris den gången.

Om fallet Thomas Quick

Även filmen ”Quick”, som är en verklighetsbaserad film om fallet Thomas Quick, har goda chanser att belönas om två veckor. Även den filmen nominerades i sju kategorier, bland annat som bästa manus, bästa foto, bästa manliga huvudroll samt bästa manliga biroll.

I kategorin bästa film får ”And then we danced” konkurrens av bland annat Jesper Ganslandts "438 dagar" som är baserad på den sanna historien om när journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fängslades i Etiopien, anklagade för terrorism.

Även familjefilmen ”Sune – best man”, dramat ”Om det oändliga” och dokumentärfilmen ”Transnistra” har chans på galans finaste bagge.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris. Sedan 1964 har det delats ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under året som gått.