Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboenden förskonade från covid-19

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Sävsjös äldreomsorg är förskonad från covid-19. Bara ett fall har rapporterat hittills.

Coronapandemin sveper över världen. Människor dör, särskilt äldre. En betydande andel av de svenska dödsfallen sker på äldreboenden. Det finns därför ett stort intresse för att få veta om smittan finns inom äldreomsorgen i Sävsjö. Det finns en befogad oro för äldre släktingar och vänner.

Hittills har Sävsjö kommun valt att inte gå ut med dessa uppgifter, med hänsyn till patientsekretessen. Risken att röja personliga uppgifter har ansetts för stor, trots avidentifiering.

I förra veckan gick Region Jönköpings län ut med statistik över hur många bekräftade fall av covid-19 som dokumenterats i varje enskild i kommun. I Sävsjö är det under 20 personer. Efter det har Sävsjö kommun valt att gå ut med sin statistik.

Uppgifterna visar att under fredagen fanns inga bekräftade fall på kommunens äldreboenden. Fram till dess var det inte heller någon som avlidit till följd av covid-19. En person, bosatt på ett äldreboende, har varit sjuk i covid-19 men tillfrisknat.

Statistiken säger inget om hur det ser ut i övriga samhället.

Arbetet fortsätter för att minimera risken för smittspridning inom funktionshinderomsorgen och äldreomsorgen. Bland annat har personalen genomgått en digital kurs för att fräscha upp kunskaperna i bland annat basal hygien.