Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen drabbad av coronafall

Upp till fem personer inom kommunens äldreomsorg kan nu vara drabbade av coronaviruset. Det var hemtjänsten som slog larm och efter provtagning har smittan konstaterats. – Det finns en allmän smittspridning och nu har den också kommit till Nässjö, säger socialchef Mats Petersson.

Under söndagen och måndagen konstaterades flera fall av coronasmitta inom Nässjö kommuns äldreomsorg.

– Jag vill inte säga hur många, men det rör sig om en handfull, eller 3-4 kända fall hittills. Personerna provtagits och får nu adekvat vård utifrån sina symtom och där är det ju regionens sjukvård som är involverad.

Generellt sett kan sjukvården vård i hemmet under isolering om det anses tillräckligt medan personer med värre symtom och underliggande sjukdomar kan vårdas på infektionskliniken Ryhov.

– Jag varken vill eller kan säga något om de specifika fallen, säger Mats Petersson.

Har hemtjänst

De konstaterade fallen är kommuninvånare som bor i sina egna bostäder och har någon slags insats från socialtjänsten, som till exempel hemtjänst. Enligt Mats Peterson finns ännu inget känt fall inom kommunens äldreboenden eller inom funktionshinderomsorgen.

Regionen svarar också för smittspårning som görs nu och det gäller nu bland annat de medarbetare som har haft eller har en vårdrelation med de som är konstaterat smittade. Prov tas också på dem och de följer då också karantänsreglerna.

Personal stannar hemma

– Det diskuteras ju om personalen ska provtas i förebyggande syfte, men sådant direktiv har inte kommit nationellt ännu. Personalen följer anvisningarna om att stanna hemma om man har symptom.

– Förra veckan hade vi en hel del som var sjukskrivna, men det är ingen utbredd smittspridning nu. Vi har tagit in vikarier för att klara vakanser när det har varit möjligt, säger Mats Petersson.

Hur gör ni nu för att hindra fortsatt smittspridning?

– Vi har rutiner för hur man bedömer misstänkt smitta och det är genom det som det har upptäckts. Vi fortsätter jobba utifrån våra rutiner tills andra besked eventuellt kommer från nationellt håll.

– Det verkar nu som att smittspridningen kommer in i ett annat skede även i Nässjö.

Finns det skyddsutrustning så det räcker?

– Vi har ingen akut brist just nu. Sen finns det andra kommuner som har brist så det kan komma ett krav från länsstyrelsen att vi ska leverera till andra kommuner. Men vi ska säkerställa det som behövs till våra invånare och ska också skydda de anställda och upprätthålla arbetsmiljön.

Följer Nässjöborna råden om att inte komma till äldreboendena på besök?

– Det tycker vi att man gör, men det finns olika uppfattningar om vad som är ett nödvändigt besök. Vi kan hjälpa till med digitala besök istället.

Viktigt att hålla ut

En viktig sak nu är enligt socialchefen att är att hålla ut och följa råden till gruppen äldre om att undvika sociala fysiska kontakter. Det kan vara svårt nu, efter ett par, tre veckor och det börjar bli tråkigt och besvärligt.

– Men håll ut, fortsätt vara hemma, undvik sociala fysiska kontakter, respektera restriktionerna om besök inom boendena. Det är jätteviktigt just nu, säger Mats Petersson.

Under eftermiddagen kom beslutet från regeringen om att besöksförbud införs på landets alla äldreboenden från onsdagen.