Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholens framfart späds på men få bryr sig

En hel värld är engagerad i att hitta ett botemedel mot covid-19. En form av influensa. Dödligheten är större än med en säsongsinfluensa. I skrivande stund har vi 3 700 döda i Sverige av covid-19. Drygt 300 000 i hela världen har gått bort i influensan på knappt ett halvår.

Varje år dör det tre miljoner av alkohol. 3 000 000 människor. Det är 8 000 varje dag. Det dör 8 000 människor varje dag på grund av alkohol. Och ingen gör någonting!?

Tvärtom talas det om att lätta på restriktioner och därmed öka konsumtionen. Tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkohol för att rädda småbryggerier. Låta restauranger leverera även alkohol vid hemleverans av mat.

En period i karantän kan kännas trist vilket gör att många tröstar sig med alkohol. Isoleringen gör det möjligt att dricka utan att arbetskamrater eller chefen ser. I den här situationen riskerar många barn att hamna i kläm. De tvingas vara hemma extra mycket, träffar färre vänner och vanliga aktiviteter är inställda. Dessutom vet vi att alkohol i många fall utlöser våld och det gäller även inom familjer och i nära relationer.

Vi vet bland annat genom studier från University of Maryland att även enstaka tillfällen av alkoholkonsumtion märkbart försämrar immunförsvaret.

Dessutom gör berusning att omdömet sviktar och man kanske utsätter sig för ökad smittrisk. Alkohol bidrar även till sämre sömn, något som också gör oss mer mottagliga för smitta.

Vi letar efter ett vaccin för att stoppa covid-19:s framfart. Men vi späder på alkoholens. Och ingen bryr sig…

Jönköpings Läns Nykterhetsförbund

Gunvor Nygren

Göran Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel