Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen jobbar för samarbete

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Alliansen vill fortsätta styra i region Jönköpings län. Det är det största blocket men något eller några partier behöver gå in i samarbetet. Det arbetet har inletts, enligt Anders Gustafsson (M) som är sammankallande för Allianspartierna.

I går, torsdag, träffades företrädare för de fyra Allianspartierna för ett första möte efter valet.

– Vi pratade om den gångna mandatperioden, vad som fungerat bra och hur vi går vidare utifrån valresultatet, berättar Anders Gustafsson (M) som är förhandlare för Moderaterna och sammankallande för Allianspartierna.

Alliansen är det största blocket och Moderaterna det största partiet i Alliansen.

Säger inte mycket

Anders Gustafsson är försiktig med kommentarer eftersom han känner ett ansvar för att få ihop ett fortsatt Alliansstyre, det är uppdraget han fått. Han är därför fåordig om hur tankarna går och varifrån Alliansen söker stöd för den politik som ska drivas.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har varit mycket tydliga med att inte vilja ha något samarbete med Sverigedemokraterna. På frågan om det är aktuellt med SD-samarbete på något sätt svarar Gustafsson ”vi får se”.

Så ska ni fråga Bevara Akutsjukhusen om samarbete eller stöd, det skulle ge Alliansen minsta möjliga majoritet med 41 mandat?

– Jag kan inte säga något alls om hur vi ska gå vidare och med vilka vi har tänkt ta kontakt. Vi har en överenskommelse att hålla tyst tills det finns något att berätta, säger Anders Gustafsson.

S tar initiativ

Socialdemokraterna tidigare sagt att de tar initiativ till samarbete över blockgränsen i kraft av att vara det största partiet. Anders Gustafsson bekräftar att Alliansen har fått inbjudan att prata med partier utanför Alliansen, men att några sådana samtal inte är påbörjade.

–Det gäller att få ihop en fungerande helhet och förutom styre gäller det vilka som ska företrädas i nämnder och styrelser. Även en opposition måste få insyn.

Sju viktiga röster

Det nya partiet Bevara Akutsjukhusens sju röster kan vara åtråvärda för Alliansen som med deras röster kan få 41 mandat, minsta möjliga majoritet. Men det partiet har tydligt sagt tidigare att det ska vara ett parti som agerar självständigt och inte ska samarbeta med något parti. Det är ju också ett parti som uppstått ur missnöjet med hur Alliansen styrt.

Miljöpartiet skulle också kunna bli aktuellt att söka samverkan med, även om partiet sagt sig helst vilja fortsätta ett rödgrönt samarbete. Det skulle stärka majoriteten till 44 av totalt 81 och Sverigedemokraterna med sina elva mandat skulle ställas utanför inflytande. Oppositionen med S och V får då 26 mandat och kan ihop inte fälla en sådan majoritet, inte ens med SD.

Moderaterna såg ju ett ökat stöd framför sig i valrörelsen men tappade två mandat, vad tänker du om det?

– Det är bara att inse att vi nog inte har nått fram till medarbetarna, där finns absolut förbättringspotential, säger Anders Gustafsson.

Det sägs inom moderatleden att en anledning till att partiet backat är att väljarna blandat ihop de ideligen trätande kommunpolitikerna i Jönköping med regionpolitikerna. Att de röstade på andra på grund av bråken i Jönköpings kommun. Vad säger du om det?

– Några sådana spekulationer vill jag inte blanda mig i. Jag fokuserar på att få ihop ett starkt lag som ska styra regionen.

LÄS OCKSÅ: V tror att fel block straffades ut av väljarna