Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Rydell bakom stort bokprojekt om Förintelsen

I dag söndag den 1 september ges fyra noveller om förintelsen ut, skrivna av författare som aldrig tidigare har publicerats på svenska. Bakom bokprojektet står Hall Medias förre kulturchef Anders Rydell.

– Jag fick idén till projektet när jag reste runt och marknadsförde min senaste bok Boktjuven, berättar Anders Rydell.

– Jag träffade då olika författare som på olika sätt har berättat om gettona, före, under och efter. Jag kände att det var på sin plats att de nådde svenska läsare.

Novellerna är översatta från polska, jiddisch, tjeckiska och hebreiska och utgivningen sker alltså på dagen 80 år efter att Tyskland invaderade Polen och andra världskriget bröt ut.

– De fyra författarna är samtliga överlevare från Förintelsen, säger Anders Rydell.

Bokprojektet är finansierat av ett stipendium på 200 000 kronor ur Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, pengar som går nu går till distribution av 10 000 böcker till skolor i hela landet. Omslagen är skapade av utsnitt från några av Lars Lerins konstverk.