Anne Degeryd säger att målarintresset tog fart på allvar för två år sedan då hon började en kurs på Mullsjö folkhögskola.

– Då exploderade det. Nu målar jag mest på fritiden för jag har börjat en ny kurs på skolan i keramik så det är både målningar och skulpturer som jag ställer ut, säger hon medan hon förbereder utställningen.

Relaterat till artikeln

På lördag blir det vernissage och utställningen varar sedan i fyra veckor. Och för Anne har det hunnit bli några utställningar de senaste åren.

Jag har varit med på fem konstrundor, haft en egen utställning och så några genom skolan. Så ungefär fyra per år de senaste två åren.

Motiven föreställer ibland abstrakta saker men är i huvudsak personporträtt. För Anne är det en viktig del av målandet att få komma nära människor.

– Människor inspirerar mig. Det är ett samspel mellan insida och utsida och jag vill att alla ska vara sig själva. Ett mål är att skapa en öppenhet för människors olikhet och ge ett uttryck för att få vara dem vi är, säger hon.

Relaterat till artikeln

Målandet är lite av en terapi för Anne Degeryd och ofta har hon flera målningar igång samtidigt. På utställningen i Sävsjö kommer hon att visa en helt nymålad tavla som ingen annan har hunnit se ännu.

– Jag börjar sällan med en färdig idé utan det växer ofta fram. Jag har ett behov av att måla och väntar därför aldrig på inspiration. Det är en fristad för sinnena att måla, säger hon.

Relaterat till artikeln

Att jobba med skulpturer är helt nytt för henne men hon upplever det redan som en naturlig del av skapandet.

– Det är roligt att kunna kombinera det med målandet. Jag tycker om att ha olika saker igång!