Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljön extra viktig i dessa tider

Just nu pågår en av de svåraste pandemier vi har upplevt och den slår hårt mot våra äldre. Vårdpersonal som arbetar utanför sjukhusvården är både undersköterskor och sjuksköterskor inom kommunal äldreomsorg och hemsjukvård. Människor i alla åldrar med olika funktionsnedsättningar och sjukdomar får daglig hjälp från dessa kompetenta yrkeskårer. Personalen som ska hjälpa våra sjukaste behöver alltid ha en bra arbetsmiljö, men det är särskilt viktigt nu.

De människor som nu arbetar under väldigt tuffa och svåra förhållanden inom omsorgen och vårdsektorn måste ha fullgod skyddsutrustning, allt annat är ett arbetsmiljöproblem. Det finns en utbredd oro hos både personal, de som har hjälp och deras anhöriga för att bli smittade och kraven på skyddsutrustning ställs. Vi hör från både kollegor och fackförbund att vi har arbetstagare som sjukskriver sig på grund av denna oro.

Vi förstår att kommunerna i länet har hamnat i ett helt nytt och oförutsägbart läge och att de arbetar för att lösa situationen på allra bästa sätt. Vi måste ändå påtala att detta måste vara den absolut högst prioriterade frågan i samtliga kommuner just nu, särskilt på politisk nivå. Nu ökar ju också fallen av covid-19 i vårt län och väntas uppnå högre höjder inom de närmaste veckorna. Vad händer om skyddsombuden stänger arbetsplatser på grund av bristande säkerhet och dålig arbetsmiljö? Vem ska ta hand om våra äldre och sjuka då? Vilket ansvar tar beslutsfattarna i nämnder och kommunstyrelser för att tillgodose att personalen har en god arbetsmiljö? Vilket ansvar tar de för att våra medborgare som har hjälp inom hemsjukvård, äldre och funktionshinderomsorg skyddas? Vi vill se mer av den politiska styrningen i detta. Det saknas till stora delar i mediarapporteringen lokalt och regionalt.

S-kvinnor Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel