Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Året var 1971: Skrattande man fick böter i Eksjö men Nässjöpolisen fick rita fantombilder som liknade skämt

För 50 år sedan fick en ung man böter för att han hade skrattat högt i Eksjö efter klockan 22. I Ramkvilla rånades ett syskonpar på sina sista slantar, en storbrand härjade i Sävsjö och i Nässjö fyllde självaste Radio-Wallin 50 år.

Nässjö: Ernst Wallin, Radio-Wallin, var bondsonen som vid 50 var chef för ett av landets största företag i radio- och tv-branschen. 21 år tidigare hade han börjat karriären på elva kvadratmeter på Postgatan i Nässjö och nu fylldes dryga 500 kvadratmeter i lokalen tvärs över gatan från där allt började.

— Det senaste året har jag faktiskt dragit ner tempot en aning, sa han.

Ernst hade inte fått något gratis utan arbetat hårt för sin framgång. På väg till skolan hade han sålt veckotidningar och kompletterat med fröpåsar vid säsong.

Nässjöpolisen prövade ett nytt grepp. Med hjälp av den senaste tekniken skapade man oerhört kvalificerade fantombilder (obs ironi – de liknar barnteckningar) av två eftersökta rånare. Den rånade mannen hade blivit av med hela dagskassan i en park efter att han först skyltat med sin späckade plånbok på en bar.

Eksjö: Ett gapskratt sent en kväll vid Järnstedts hörna gav eko i rikspressen. En 23-årig Eksjö tvingades betala 50 kronor böter för förargelseväckande beteende efter att ha skrattat och skrattat mellan 22 och 23. Mannen hade haft en flottistmössa på sig och han och en kamrat hade tyckt detta var så lustigt att de började skratta. Den ene ynglingens skratt var spänt och pressat beskrev poliserna som hörde honom. Ynglingen, som druckit en halv flaska vodka och ett antal mellanöl, fortsatte sedan att skratta trots deras uppmaning om att låta bli. Då fick han följa med till polisstationen för att lugna ner sig några timmar i en cell. Eksjö som redan 1967 utsetts till Sveriges tråkigaste stad, av tidningen Se, bättrade inte direkt på sitt rykte.

Nej skratta fick man inte, men utsätta barn och vuxna för mycket höga ljud var ingen stor sak. På annandag påsk, då det var dags för I 12:s klassiska skyttetävling Påsksmällen, följde barn och fruar glatt med för att på nära höll följa kpistfältskjutningen. Ingen hade hörselskydd att döma av bilden.

50 000 hårnät skulle levereras till försvaret. Det blev konsekvensen av att Eksjösoldaten Lars Norneby, från Ulricehamn, vägrat klippa av sig håret året innan. Från den 1 juni 1971 skulle alla långhåriga värnpliktiga bära hårnät till fältuniform. Man kan ju undra i vilket mobförråd alla de där hårnäten slutligen fick sin sista vila.

Vetlanda: Bävern som varit utrotad från trakten sedan början av 1800-talet, levde åter livets glada dagar längs en 400 meter lång sträcka av Emån vid Nävelsjö, berättade Göte Andersson i Rösås. Om nu inte detta var 1971 års aprilskämt, vill säga, för artikeln publicerades 1 april. Men hur roligt på en skala i så fall, när inte ens någon expert vid namn Aprildu Masill citeras?

Redan för 50 år sedan härjade ungdomsgäng som gjorde brott. Ett syskonpar i 70-årsåldern blev för andra gången rånade av ett ungdomsgäng i sitt hem i Lilla Moshult, Ramkvilla. De livrädda syskonen lämnade då ifrån sig de 330 kronor de hade kvar av pensionen. Dagen efter greps tre unga män och en kvinna, mellan 17 och 23 år, från andra sidan länsgränsen. Syskonparet hade rånats av ett annat gäng året innan och även utsatts för upprepade stölder där ”åtskilliga tusenlappar försvunnit” som det beskrivs.

Sävsjö: I den lilla byn Bjärkeryd utanför Hylletofta luktade det allt annat än viol. 2 200 svin mitt i byn spred en stank som inte uppskattades av grannarna. Stämningen var därför tryckt mot svinuppfödaren tillika lantmästaren Lars Strömblad som drev länets då största svinfarm i byn dit han och familjen flyttat bara fem år tidigare.

Värden för över en miljon förstördes och 15 personer riskerade att bli utan jobb efter en större brand vid Byggelement AB (Sävsjö-Hus) där företagets samtliga byggnader samt trävarulagret totalförstördes.

22-årige lantbrukaren Karl-Axel Petersson gav sig titt som tätt ut i naturen med sin stjärnkikare hemma i byn Ekhult i Hjämseryd. Han beskrivs i artikeln som sin hembygds allvetare och som en person med ”en smula bohemisk livsföring som värderade livsvärde mer än högre levnadsstandard”. Nu var han uttagen till länslaget i TV1:s stora frågetävling Länspumpen.

Sävsjöflickan (ja så kallades även 23-åriga kvinnor 1971) Britt-Marie Arnesson kammade hem omröstningen om Sveriges snyggaste frisyr anordnad av en veckotidning. Britt-Marie var själv damfrisör men det var hennes arbetsgivare Inga-Lill Arbin, Sävsjö, som klippt den moderna pagefrisyren med lång nacke och kortkort lugg.

Årets tidningspristagare Marita Blom från Applehult i Hjälmseryd och Roland Johansson, från Södergården, Skepperstad, firades med ett stort bonnakalas på Skedhult i Eksjö. Dit kom Marita i sin Västra härads-dräkt som var hennes pris medan Roland fick ett guldarmbandsur.

Världen: Charles Manson, ledare för den sektliknande Mansonfamiljen, och hans tre kvinnliga följeslagare dömdes till döden för de uppmärksammade Tate-morden. Men dödsstraffen verkställdes aldrig. Charles Manson dog inte förrän 2017, 83 år gammal. Han var då en av USA:s mest mångåriga fångar.