Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även personal på privata boenden testas: ”En självklarhet”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Regionen är angelägen att stötta även privata vårdboenden i deras ansträngningar för att minska smittspridningen och trygga bemanningen under det pågående coronautbrottet.

Den provtagningscentral för covid-19-testning av vård- och omsorgspersonal som sedan en tid tillbaka återfinns i Kvarnarp är tillgänglig även för anställda på Höglandets privata vårdboenden.

”Regionen erbjuder självklart provtagning av personal inom privat sektor, om man har en mycket ansträngd bemanningssituation, där provtagning i det enskilda fallet skulle kunna underlätta för anställda att återgå i arbete”, klargör David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare, i ett mejl.

Regionens provtagning av medarbetare inom vården- och omsorgen vänder sig i första hand till dem som arbetar i verksamhet med vård eller omsorg av äldre.

”Men även på övriga boenden där det vårdas personer med riskfaktorer kan provtagning absolut bli aktuellt”, framhåller David Edenvik.

Det innebär att regionen har ögonen på vikten av att minimera smittspridningen på de boenden, både privata och offentliga, där det finns brukare i varierande åldrar med en livshistoria som gör att de tillhör de riskgrupper som pekats ut av folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker att vi har en bra dialog med region Jönköpings län och smittskyddsenheten, säger Angela Wallin, regionchef på Nytida, som driver bland annat Berglunda och Navigatorn i Eksjö och Strandhagen i Sävsjö.

– Först var det en del frågetecken om hur det skulle bli med tester för personal. Men nu finns ett väl fungerande samarbete mellan oss och regionen.

Fortlöpande riskanalyser

Nytida är en stor privat aktör med verksamhet på många håll i landet. Man insåg i ett tidigt skede vikten av att ha en beredskap för coronaviruset och vidtog åtgärder för att på ett bra sätt hantera det förväntade utbrottet.

Vårdföretaget har tydliga rutiner för att minimera risken för smittspridning och för att arbetet på samtliga boenden ska kunna fortgå tryggt och med så få störningar som möjligt.

– Vi jobbar fortlöpande med riskanalyser och håller koll på vad som händer på våra boenden. Vi har god tillgång till skyddsutrustning, som kan användas vid behov.