Tidigare har boken getts ut i England, men nu är det alltså dags för Sverigesläppet.

Det känns väldigt pirrigt, erkänner Louise Halvardsson, författare, föreläsare samt poet.

Vad ska alla tycka? Det är en ganska personlig bok och jag har både lämnat ut mig själv och andra människor, fortsätter hon.

Boken handlar om 30 personers liv ur författarens ögon. Louise har följt 15 svenskar och 15 engelska personer under en veckas tid vardera.

Det var i samband med att Louise fyllde 30 år, 2012, som fröet började gro.

Jag mådde väldigt dåligt och hade drabbats av den så kallade 30-årskrisen. Jag visste inte vad jag ville göra resten av mitt liv, berättar Louise som vid den tidpunkten bodde och arbetade i England.

Hon förklarar dock att det inte handlade om att hon inte tyckte att hon hunnit göra någonting. Tvärtom. Sina tre stora mål – att få en bok publicerad, resa samt att uppleva besvarad kärlek – hade hon redan hunnit med.

Jag kände att jag lika gärna kunde dö. Jag var jättedeprimerad.

En natt låg jag vaken och kom på att, vad gör alla andra med sina liv? Det kan inte bara vara jag som grubblar.

Där och då bestämde hon sig för att flytta in hos 30 olika personer och ställa 30 olika frågor till dem om livet. Då Louise under många år bodde i engelska staden Brighton – och eftersom hon börjat fundera på var hon hörde hemma – valde hon att bo hos 15 personer i England och lika många i Sverige.

Jag satte mig upp i sängen och tänkte att: Det här ska jag göra! Jag skrev ner namn på folk jag kände och när jag vaknade på morgonen kände jag mig så himla glad. Det var som en befrielse.

Sammanlagt 120 personer fick frågan om de ville ställa upp. Hälften svarade ja och sedan valde Louise ut 30 stycken personer för projektet. Personerna hon frågade kunde vara allt från nära vänner eller vänners vänner till personer hon träffat i samband med någon fest.

Tre av personerna hon fick följa under en veckas tid bor i Småland. En av dem är oppositionsrådet Laila Norss (KD), Flisby. Även en familj i Bodafors fick besök av författaren.

De 30 veckorna beskriver Louise som intensiva och jobbiga.

Jag fick sätta mitt eget liv åt sidan. Jag fick äta deras mat, gå upp samma tid som dem, följa med dem till jobbet.

Hon tillägger dock att hon fick vara med om väldigt roliga saker. Ett minne som sticker ut lite extra, kommer från tiden hos en engelsk kvinna.

Jag bodde hos en kvinna som badade i havet klockan sju varje morgon året runt. Jag fick följa med henne till stranden varje morgon och meningen var ju att jag skulle göra samma saker som henne, men detta var i mars och när jag doppade tån i havet kände jag bara att nej, jag vill inte bli sjuk.

De 30 veckorna har genererat i att Louise känner sig mer förstående och ödmjuk. Under tiden i de olika hemmen skrev hon om sina upplevelser i en dagbok.

Någon kanske tycker att jag i boken kritiserar folks liv när jag skriver att jag inte skulle vilja leva så, men det var vad jag kände i stunden. Efter hand har jag kommit fram till att alla är olika och det är bra. Alla kan inte ha samma livsstil.

Boken Svenglish har redan getts ut i England (med titeln Swenglish), men i dag, lördag, är det dags för det svenska boksläppet. I samband med releasefesten visas även en dokumentärfilm om Louise och hennes projekt.

Det är den engelska kvinnan Adriana Sabau som gjort dokumentären. Hon hörde talas om projektet och frågade om hon fick göra ett Youtube-klipp på drygt fem minuter, vilket hon fick.

Hon tyckte att det var intressant och började följa mig mer och mer och innan jag visste ordet av, hade hon gjort en 55 minuter lång dokumentärfilm, berättar Louise.

Hur var det att se den?

Det var jättekonstigt. Då fick jag smaka på min egen medicin.

Kan det bli aktuellt med en liknande bok i framtiden?

Jag har funderat lite på att när jag fyller 40, bo 40 veckor hos 40 personer i ett annat land, säger Louise skämtsamt.