Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot naturens lagar

Naturens lagar gäller för allt levande, både människor och djur. Om antalet individer ökar för mycket eller födan tar slut så följer svält och död (katastrofer,förödelse, epidemier) som återställer balansen.

Människan måste förstå att jordens resurser är ändliga och rätta sig efter detta. För närvarande förbrukas resurser för två eller kanske tre jordklot. Temperaturen stiger och utsläppet av växthusgaser ökar. Detta medför bland annat att polernas ismassor smälter. Inom några år stiger havsnivån flera meter. Cirka 140 miljonstäder som ligger lågt måste överges. Människan måste besinna sig och ”rätta munnen efter matsäcken”.

Hur länge skall vansinnet med ökad tillväxt och ökad vinst hålla på? Ökad tillväxt medför ökade mängder av avfall. Vattentillgångarna och luft förorenas, ja till och med haven förorenas. Allt för ökad tillväxt och för ökad vinst och till vad nytta?

Den pågående epidemin visar att nedstängningen av transporter, speciellt det ohämmade flyget som inte betalar sina kostnader, att luften blir renare och att klimatmålen kan uppnås. Svaret är alltså att nya epidemier och katastrofer kan rädda människan. Vi bor ju endast på ett jordklot.

Bertil Närenbäck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel