Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern gratulerar KD till valresultatet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Centerpartiet gör sitt sämsta val sedan kommunbildningen 1970 och landar på fyra mandat. Christer Sandström, förstanamn på partiets valsedel för Sävsjö, tror att partiet tappat mest på grund av att man förlorat starka röster i partiet.

Med knappt 11 procent gör alltså Centerpartiet sitt sämsta val i kommunen hittills och tappar 1,9 procentenheter mot förra valet. Det innebär ett mandat mindre i kommunfullmäktige och resultatet speglas även i riksdagsvalet där partiet tappat 1,8 procentenheter mot valet 2014.

Samtidigt som rikspartiet går framåt i landet med 2,5 procentenheter har Centern alltså tappat i Sävsjö. Christer Sandström är förvånad över siffrorna då han tycker att partiet gjort en bra valrörelse.

– Först vill jag gratulera Kristdemokraterna till deras framgångar, som på riksplanet beror mycket på Ebba Busch Thor och jag tror på kommunal nivå hjälpts av att de haft kommunalrådsposten. Det ger ett bättre läge eftersom man kan jobba mer aktivt. Jag tycker att vi har gjort en bra kampanj så det känns lite förvånande.

Varför tror du att ni tappar?

– Vi har ju förlorat ett starkt namn i Ingvar Jarfjord som varit väldigt populär, speciellt i Sävsjö-Ljunga där vi nu också tappat mycket. Vi har tappat till SD och KD, vilket jag tror är missnöje när det gäller SD över att Sävsjö har tagit emot många asylsökande och sedan tror jag att det gör mycket att Stefan (Gustafsson, kommunalråd för KD, reds. anm.) synts mycket medan vi inte har gjort det.

Christer Sandström vill inte spekulera i hur framtiden blir nu utan lämnar det till de förhandlingar som nu ska göras om positionerna i kommunstyrelsen och nämnderna.

– Vi får se hur vi får ihop detta. Alla tapp är negativa men vi har duktigt folk som vi kan tillsätta på de platser vi får. Men hur det blir får duskussionerna utvisa nu.