Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Covidenhet byggs upp på Sjöbacken

En del av Sjöbacken ska helt avdelas för personer med konstaterad covid-19. Personer som är färdigbehandlade på sjukhus men som fortfarande ska vara isolerade ska vårdas där. Särskild personal ska jobba på enheten som ska få åtta platser.

Kommunen måste säkerställa att det finns vårdplatser för personer som skrivits ut från sjukhus efter att ha tillfrisknat från covid-19. I stället för att ha utspridda isoleringsplatser ska en enhet på korttidsboendet Sjöbacken ställas i ordning.

– I och med att sjukhusen jobbar fokuserat med covidsmittade måste vi ta emot patienter från i första hand Höglandssjukhuset. Nu förbereder vi oss för att organisera en särskild avdelning som är vikt för patienter med covidsmitta, säger socialchef Mats Petersson.

Åtta platser

I nuläget planeras för åtta platser och det är kommunens egen personal som ska jobba med patienterna på enheten. Hur dessa utses kan inte Mats Petersson svara på idag men att det sker genom dialog.

– Vi bygger upp covidenheten själva och men i samverkan med regionens smittskydd och vårdhygien. Det blir med rekommenderade skyddsåtgärder och rutiner för att undvika smittspridning. Vi har också tillgång till distriktsläkare från vårdcentral.

Planerad åtgärd

Mats Petersson ser detta som ett naturligt led i att hantera coronapandemin och han hoppas att åtgärden med en covidenhet inte leder till en ökad oro i samhället.

– Det ska inte ses som ett stort smittoutbrott utan som en planerad och avgränsad vård och omsorg där vi med rutiner, skyddsåtgärder och avdelad personal vårdar och förhindrar smittspridning, säger han. Vi har kontroll över läget och har ingen eskalerande situation.

En balansgång

Alla som konstaterats smittade, eller som skrivits ut från sjukhus för fortsatt vård genom kommunen, kanske inte behöver vårdas på Sjöbacken. En del kan få barriärvård i sin egen bostad. Enheten kan också användas för kommunens brukare som smittats med coronavirus.

Hur klarar ni allt detta bemanningsmässigt? Och det finns väl behov av korttidsplatser för andra brukare också?

– Det är en balansgång i tillgängliga resurser. Nu har vi det här behovet och får anpassa oss till det. Men parallellt har vi också den vanliga vården och omsorgen gentemot våra brukare.