Som tioåring började Daniel Hammar Komarica spela fotboll i Sävsjö FF och gör så fortfarande. Han har även varit engagerad i styrelsen i två år och är dessutom integrationsansvarig, utbildningsansvarig, sköter hemsida och sociala medier, är med i fotbollsutskottet och sponsorgruppen.

Sävsjö FF är bäst! Fotboll både ger och tar energi, men vi kämpar tillsammans. Jag vill dra mitt strå till stacken i min förening, säger Daniel.

I somras höll han i sommarträning för nyanlända ungdomar. Tanken var att ungdomarna skulle lära sig lira fotboll och få en inblick i föreningslivet, men med fokus på att prata svenska. I början var det runt 25 personer som deltog, men mot slutet var det bara fyra som dök upp.

Det gick inte som jag hade tänkt. Jag ville att alla skulle fortsätta komma, men till slut var det bara de mest hängivna som blev kvar, säger Daniel.

Jag vill ge nyanlända förståelse för hur det funkar i en förening. Då tror jag att de även får förståelse för hur det funkar i yrkeslivet sen, säger han och syftar på kulturkrocken.

Även om inte just det projektet gick som han hade tänkt så fortsätter han att jobba med integration. Under vintern finns bokade tider för att bara komma och spela fotboll tillsammans med ungdomar från seniortruppen, och han har också varit med och sett till att det finns sjumannamål på alla fotbollsplaner för spontanfotboll.

Men integration ska inte vara projekt, utan något som ska ske varje dag. Det spelar ingen roll om du är svensk eller inte, alla ska få vara med och bli behandlade lika. Det måste bli mer av en röd tråd, säger Daniel.

För sitt arbete med integration har nu Daniel blivit nominerad till både Konungens stiftelse ungt ledarskap och Sverige Uniteds eldsjälsstipendier. Till den sistnämnda finns elva nominerade som arbetar med integration i sin förening, och Konungens stiftelse delar ut stipendier till unga människor som visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga.

Jag lägger mycket tid på föreningen så det är kul att bli nominerad. Det känns ändå som nån form av bevis på att man gjort något bra, även om inte jag tycker det, säger Daniel.

Han menar att det stora jobbet görs av föreningens ungdomsledare.

Är det några som sysslar med integration så är det dem. De gör ett ännu större jobb än jag.