Det står klart nästan direkt att både Maria Flanagan Sundqvist och Sara Lindberg brinner för arbetsmiljöfrågan. De berättar ivrigt om deras nya bok och dess innehåll.

Boken heter "Nyckel till framgång" och handlar om just arbetsmiljön och vad man kan göra för att förbättra den.

Förutom att skriva böcker jobbar både Sara och Maria jobbar som arbetsmiljökonsulter och åker runt och föreläser om arbetsmiljön på företag. Det har tidigare släppt boken "Arbetsglädje".

De började skriva på boken för ett och ett halvt år sedan när Arbetsmiljöverket kom med nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö.

I boken har vi själva tolkat de nya föreskrifterna utifrån hur vi ser på dem, berättar Sara Lindberg.

De har båda erfarenhet av att ha jobbat på arbetsplatser där arbetsmiljön varit dålig.

Sjukskrivningarna ökar. Vi ska inte behöva bli sjuka på jobbet. Jag har själv jobbat på en arbetsplats där arbetsmiljön först var bra men sedan försämrades. Jag märkte det direkt på min prestation, berättar Sara Lindberg.

 Många stannar kvar på sin arbetsplats fast de mår dåligt och det kan sluta med att man blir sjuk. Den psykiska ohälsan ökar och man måste hitta en broms och vi vill vara med och bidra till att hitta den bromsen, säger Maria Flanagan Sundqvist.

Maria och Sara berättar att självklara saker ibland glöms bort, som att säga hej till sina medarbetare, men en så liten sak som att hälsa på varandra bidrar till en bättre arbetsmiljö.

Syftet med boken är att arbetsgivarna ska kunna använda den som ett diskussionsunderlag för personalen och få dem att diskutera arbetsmiljön på arbetsplatsen.