Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill bryta ofrivillig ensamhet

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Pandemin har lämnat många i ofrivillig ensamhet. Nu vill Anna Sundling och Per Andrén från Nässjö kommun skapa gemenskap bland äldre med, som de kallar det, "coronavänliga utomhusaktiviteter".

En vanlig majmånad hade veckorna varit fyllda av aktiviteter för äldre i Nässjö kommun. När coronapandemin slog till ställdes nästan alla evenemang som Nässjö äldreomsorg brukar anordna in.

Saknar sitt umgänge

Nu vill Anna Sundling, äldrepedagog i Nässjö kommun, och Per Andrén, verksamhetsutvecklare i kommunen, bryta ofrivillig ensamhet genom att engagera äldre i "coronavänliga utomhusaktiviteter".

– Just umgänge och daglig kontakt med omvärlden verkar vara det som många äldre saknar mest. Det är jätteviktigt att, i tider som dessa, ha möjlighet att fortsätta vara social och hålla kontakten med folk, säger hon.

– Vi ställer inte in, vi ställer om, säger hon.

Från bryggan vid Ingsbergssjön i Nässjö kommer Anna Sundling och Per Andrén att anordna gratis tipspromenader för äldre under de två nästkommande veckorna.

Promenaderna ska äga rum på måndagar och tisdagar och följa "X-rundan", en digital tipspromenad längs den drygt en kilometer långa slingan runt sjön.

Vill skapa sammanhang

– Vi tror att det är viktigt att fortsätta försöka skapa sammanhang för äldre, trots pandemin. Men det blir såklart enligt alla riktlinjer, utomhus och på armlängds avstånd, säger Anna Sundling.

– Alla är välkomna. Tipspromenaden genomförs med hjälp av mobiler och det släpps nya frågor varje vecka. Vi finns där som hjälp för de som behöver digitalt stöd, säger Per Andrén.

Anna Sundling påpekar vikten av att komma ut och röra på sig trots att det pågår en pandemi.

–Det är betydelsefullt både för det fysiska och det psykiska välbefinnandet, säger hon.

Potpurri i poesi

Ett flertal andra aktiviteter inom äldreomsorgens projekt "Mötesplatsen" kommer också att genomföras utomhus. På onsdagar arrangeras musik och poesipotpurri på innergården i Nässjö. Även höguppläsning av böcker ska genomföras en fredag i maj på biblioteket i staden.

– Då väljer vi arrangörer ut ett antal texter som vi högläser ur. Men det är ingen omöjlighet att folk kan önska vilka texter vi ska läsa upp, säger Per Andrén.

– Dagarna blir långa när man är ensam. Ta med granndamen och umgås men på avstånd, säger Anna Sundling.

Per Andrén instämmer.

– I den verklighet vi befinner oss i måste vi uppmuntra till hållbart umgänge.