Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är dags att bygga stambanor igen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vi välkomnar att regeringen förlägger sitt möte i Jönköping och väljer att besöka Jönköpings län! Vår region har alla möjligheter att bli ett nav för framtida utveckling och tillväxt i hela Sverige. Men det kräver investeringar. Enligt Januariavtalet är Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Centerpartiet och Liberalerna om att det behöver byggas nya stambanor för höghastighetståg. Vår förhoppning och förväntan är att avtalet fullföljs.

För över 150 år sedan började Sverige bygga stambanor för järnvägstrafik genom landet. Genom åren har det byggts till och utvecklats fler färdsätt. Nya kommunikationer skapade kortare avstånd och fler jobb och mer tillväxt. Men samtidigt som befolkningen har ökat har det blivit allt större tryck på både vägar och på rälsen. Det är trångt på våra nuvarande järnvägar.

För oss som bor i Jönköpings län är frågan avgörande. Vi vill bygga ihop stad och landsbygd. Nya stambanor är en helt ny infrastruktur som ger näringsliv och offentlig sektor helt nya möjligheter att anställa kompetent arbetskraft och att tillhandahålla varor och tjänster. Den är den viktigaste samhällsbyggnadsfrågan för Sverige i modern tid. Det kommer generera bättre regional utveckling med fler jobb, bostäder och underlätta klimatomställningen. De nya stambanorna behöver byggas i ett sammanhållet system. Tågen ska klara en hastighet av 320 kilometer i timmen.

Ny järnväg kommer avlasta både den befintliga person- och godstrafiken. Fler paket kan fraktas med tåg. Fler kan välja bort flyg. Fler kan pendla längre. Restiderna kommer kortas. Med mer räls kan vi undvika förseningar. Det handlar inte om att tränga undan andra viktiga satsningar. Med rätt finansiering går det att göra båda delarna. Byggnation av nya stambanor och upprustning av befintliga järnvägslinjer kompletterar varandra.

Vi behöver investera i hela Sverige och inte bara i storstäderna. Det är en förutsättning för att bygga det starka samhället och minska klyftan mellan stad och land. Ny järnväg som slutar några mil utanför storstadsregionerna ger ingen utväxling för oss. Möjligheten att röra sig över kommun- och regiongränser är avgörande för samhällsutvecklingen. När fler smidigt kan pendla växer arbetsmarknadsregionerna. Ju större arbetsmarknadsregion, desto större utveckling och fler jobb. Men vi behöver besked. De berörda kommunerna och markägarna behöver få påbörja planeringen runt sina markområden. Väntan skapar osäkerhet och tillväxten stannar upp.

Fler vill resa med järnväg men det är stor kapacitetsbrist. Samtidigt kommer befolkningen fortsätta att växa. Vi kan därför inte bara sitta och vänta. Nuvarande stambanor började byggas år 1856 och har varit avgörande för Sveriges moderna utveckling. Nu, drygt 150 år senare, är det dags att fatta beslut om att bygga stambanor igen!

Carina Ödebrink (S)

Riksdagsledamot från Vaggeryd

Marcus Eskdahl (S)

Regionråd i Region Jönköpings län

Mona Forsberg (S)

Kommunalråd i Jönköpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel