Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Upplev glädjen av att cykla

Nässjö använder mindre resurser än snittet på att bygga och underhålla cykelalternativ. Vi vill visa beslutsfattare att säker cykling är bra för alla, skriver Klas Elm, vd Svensk Cykling.

Det sägs ofta att den största glädjen är att få vara frisk. Det gäller inte minst nu under coronapandemin. Med tanke på hur positivt det är för hälsan att cykla är det lätt att tala om cykelglädje. Den glädjen vill vi samla in.

I dag är det Cykelns dag. Det har FN bestämt. Över hela världen uppmärksammas cykeln som ett enkelt, hälsosamt och miljövänligt sätt att resa. Här i Sverige är tanken att vi tillsammans, genom att cykla var för sig, ska skapa ett världsrekord. Målet är att vi ska cykla ett år, eller 525 600 minuter, på en dag.

I förra veckan kom ny glädjande statistik från Trafikanalys. Från mitten av 2010-talet till 2019 har andelen personer som cyklar en genomsnittlig dag ökat från nio till elva procent.

Detta visar att vi blir allt fler som förbättrar vår egen och andras hälsa genom att cykla. I Stockholm, till exempel, skulle var tredje bilpendlare kunna cykla till jobbet på mindre än 30 minuter. Den extra motionen som de nya cyklisterna får skulle rädda ett 20-tal liv om året. Och bland alla som får andas renare luft skulle ett 60-tal liv per år räddas.

Effekten är densamma i hela landet. När vi sätter oss på cykeln förlänger vi livet för oss själva och andra. Men när de statliga pengarna till infrastrukturen fördelas går enbart en procent till investeringar för att fler ska kunna cykla säkert. Nu när vi blir fler som cyklar borde cyklingens andel öka.

I årets kommunvelometer, där Cykelfrämjandet jämför insatser för cykling i 40 kommuner, kommer Jönköping på plats 17. Här har det blivit säkrare att cykla till och från skolan och att kommunen satsar på cykelturism. Nässjö kommer på plats 38.

Det positiva är att det har blivit fler cykelparkeringar. Däremot använder båda kommunerna mindre pengar till investeringar och underhåll av cykelinfrastruktur än genomsnittet av de kommuner som har jämförts. Uppmaningen till de två kommunerna är att fortsätta satsa på cyklingen för att få fler friska hjärtan att klappa.

Genom att registrera vår cykeltid på Cykelns dags hemsida visar vi beslutsfattare att vi är många cyklister som vill cykla säkert för vår egen och våra medmänniskors skull. Vi ses på cykelvägarna.

Klas Elm

vd, Svensk Cykling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel