Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Väl etablerade angreppssätt kommer att fungera nu också

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Tillsammans blir vi bättre och starkare, skriver Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Vi befinner oss i en omvälvande tid orsakat av ett nytt virus som på mycket kort tid orsakat en världsomspännande pandemi.

Det är i tider som dessa som vi har som mest behov av närhet, omtanke, solidaritet och handgriplig hjälp. Samtidigt ställs det krav på oss alla att hålla avstånd, avgränsa och hålla oss i viss avskildhet. Vilket blir motsägelsefullt och ger oss ett stort personligt ansvar vid alla vardagliga beslut.

I Sverige har redan ett antal människor dött på grund av smittan. Inget kan mätas med tragedin av ett människoliv som går förlorat.

Vi ser också pandemins brutala inverkan på resor, arbete, umgänge och dess konsekvenser för ekonomi och företag.

De allra flesta av oss kommer lyckligtvis inte att bli allvarligt sjuka av virusinfektionen. Det visar erfarenheten från andra delar av världen så här långt. Men vi har alla familjemedlemmar, vänner, grannar eller bekanta som tillhör riskgrupperna – äldre och kroniskt sjuka eller nedsatta personer. Människor som vi älskar, bryr oss om och vill skydda. De som drabbas allvarligt kommer att behöva intensivvård. De med sämst grundförutsättningar riskerar att dö i förtid.

De åtgärder som nu vidtas syftar till att skydda riskgrupperna så de inte utsätts för smitta och för att plana ut kurvan av sjukdomsfall. Detta för att öka möjligheterna för vården att ta hand om dem som trots försiktighetsåtgärderna behöver sjukhusvård. Att vi med gemensamma ansträngningar och uppoffringar lyckas kapa toppen på kurvan för smittade och allvarligt sjuka är också en förutsättning för att samhällets funktioner utöver vården ska fungera acceptabelt.

Det gör mig stolt och full av förtröstan när jag tänker på hur länets invånare, företag och organisationer har tagit sig igenom tidigare kriser som stormar, bränder och torka. Nu är orsaken en helt annan men kriser har en del gemensamma ingredienser och användbara angreppssätt. Samarbete mellan myndigheter och företag, organisationer och medborgare är en känd framgångsfaktor. Något som är väl etablerat i länet och kommer att fungera även den här gången.

Att kunna skilja mellan försök till desinformation och säkerställda fakta och mellan självutnämnda experter och verkligt sakkunniga är en annan. Att gräva där man står och ta ansvar för sin egen verksamhet och hjälpa grannen är en tredje. Allt det där kan ni! Vi behöver vi alla vara uppmärksamma på kollegor och grannar som kan behöva lite extra stöd och hjälp. Och är det du som behöver hjälp tveka inte att be om den.

Tillsammans blir vi bättre och starkare och kommer att ta oss igenom även detta.

Helena Jonsson

landshövding i Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel