Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blev beskedet till studenterna

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skolledningen på Brinellgymnasiet kommer att samla in förslag på hur avgångseleverna vill ha sitt studentfirande.

Det blev beskedet när Tilda Robertsson och de andra eleverna i Studentkommittén träffade rektor Tobias Lindell på måndagen. Han är representant för skolledningen i kommittén,

– Vi kom inte fram till något beslut, men det känns ändå skönt att vi får vara med och bestämma så långt det går, säger Tilda Robertsson.

– Nu har vi chansen att kunna påverka avslutningen.

Enligt Tilda Robertsson får eleverna möjlighet att diskutera i sina klasser hur avslutningen kan bli. Förslagen skickas via en digital enkät.

– Efter det ska vi träffas för ett nytt möte igen, säger hon.

– Vi får väl se, det är två månader kvar och skolan kommer anstränga sig för att det ska bli så bra som möjligt.

Söker lösning

Tobias Lindell klargör att det inte är aktuellt med någon studentbal i juni. Inte heller kommer det att bli ett utspring på avslutningsdagen med publik på skolgården.

Han hoppas nu på en bra dialog med avgångseleverna, 345 stycken, och att majoriteten av dem kan enas om en annan bra lösning.

– Vi utgår för att studenten kan hållas i juni, men kommer vi inte överens på ett tillfredsställande sätt får vi diskutera om vi kan göra något senare, säger han.

Det kan handla om en form av återträff i augusti för de elever som vill.

Förslagen samlas in under kommande veckor och besked lämnas i maj.

Får empati

Förra veckan uttryckte Tilda Robertsson tillsammans med flera andra avgångselever sin besvikelse på skolans beslut. Det gav en mängd kommentarer på tidningens Facebook-sida. En av dem som reagerade var skolans gymnastiklärare.

Lärare Johan Slättberg förstår besvikelsen bland årets avgångselever och att studentfirandet inte blir som det brukar.

Han har varit med på många fina studentbaler, men uppmanar nu eleverna att se livet i ett längre perspektiv.

På tidningens Facebooksida skrev han:

"Jag har själv en nära anhörig (min syster) som för tillfället kämpar med näbbar och klor mot Corona. Ni har hela livet framför er och med all den hjälp ni idag får för att slutföra er utbildning måste vi/ni hjälpas åt för att komma i mål i stället för att stupa på upploppet."

Han uppmuntrar till fortsatt studiemotivation, trots att de traditionella festligheterna nu inte blir som vanligt.

"Gymnasiestudierna är en härlig och utvecklande del av livet, men å andra sidan är det då man fått sin examen som livet börjar! Att 2020 års studenter råkade ut för en enorm och oväntad världspandemi kommer vi att få leva med, vare sig vi vill eller inte, men jag vet att ni med facit i hand kommer att gå styrkta genom det som händer idag."

Tidigt beslut

Kristdemokraten Anton Axelsson, Forserum, förstår att Brinellgymnasiets ledning redan nu har gått ut med informationen att studentbalen ställs in. Den kostar ofta familjen mycket pengar.

Däremot tycker han att man borde kunde avvakta med beslut för själva skolavslutningen.

Hastigt beslut

Ett utspring på studentdagen borde kunna planeras med ett betydligt kortare varsel anser han.

Han skriver: "I en situation där studenterna kommer få göra uppoffringar på sin efterlängtade student så bör även skolan göra uppoffringar för att hitta den absolut bästa lösningen för årets studenter och inte redan nu låsa fast sig vid att det blir klassvis. Det må vara en enkel väg, men har man redan bestämt sig för att så blir fallet, då har man gjort det lätt för sig i en tid av hög osäkerhet."

Anton Axelsson menar att det är möjligt att samma restriktioner kvarstår om två månader och då är det bra att förvaltningen redan nu planerar utifrån ett sådant scenario. Men det kan också vara så att restriktionerna har mildrats.