Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dränera inte Nässjö Affärsverk och Linden för en ny simhall

Insändare/Höglandet

Nässjö kommuns finanser och ekonomiska nyckeltal är sett ur historisk synpunkt på en urusel nivå. Dessutom är kommunalskatten på topp i sydöstra Sverige och en ytterligare höjning av kommunalskatten skulle skada kommunen genom att risk för utflyttningar ökar och att nyetableringar av företag hämmas. Samtidigt vill många Nässjöbor inklusive undertecknad ha en ny simhall och simning är dessutom en mycket nyttig motionsform. Nässjö Affärsverk och bostadsaktiebolaget Linden är så kallade frivilliga åtaganden som man enligt kommunallagen inte behöver ha. Skola, barn och äldreomsorg är däremot obligatoriska lagstadgade verksamheter. Att sälja ut bolagen för att få ekonomiska muskler att finansiera en simhall som kanske kostar 200 miljoner kronor finns dock inte på den politiska kartan, en uppfattning som jag delar. Att dränera bolagen som delvis redovisar fallande resultatnivåer är på olika sätt en långsiktigt ohållbar lösning. Nässjö kommun har i nuläget inga som helst finansiella muskler att egenfinansiera en ny simhall i Nässjö kommun.

Bench Marking (att lära av andra) är en mycket bra väg i syfte att få beslutsstöd. Utvecklingen i Sverige gå mot att kommunerna utreder OPS-lösningar, det vill säga offentlig privat samverkan. Formerna för samverkan ser olika ut i landet men ett exempel är Tyresö nya badhus som byggts varvid man uttryckt sig enligt vokabulären Partnering. Företaget Tagehus AB äger anläggningen, som NCC/Anjobygg projektutvecklat och byggt, medan Tyresö kommun hyr den och organisationen/företaget Medely står för driften. Tyresö kommun har gjort följande bedömning. Tyresö kommun betalar en kostnad för badhuset och driften i 30 år. Det bästa är att Tyresö kommun slipper ta den stora investeringskostnaden samtidigt som man slipper driften och det är ofta driften som kan bli stökig för en kommun.

Urban Persson

Moderaterna Nässjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel