Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En film om 1930-talets Bodafors

Det blir en smått unik filmkväll i Hembygdens hus i Bodafors på onsdag kväll. – Vi har återuppväckt en hel del filmer från 1936-37, som är gjorda av Axel Fors. Vi har låtit restaurera filmerna och bjuder nu in alla intresserade till att se Axels fotografiska minnen från en svunnen tid, säger Rolf-Krister Bergström.

Bergström är en av eldsjälarna i Sandsjö Hembygdsförening, som nu kan kalla till en spännande visning i den svartvita filmens tecken.

På duken spelas upp scener från 1930-talets Bodafors. Människor, miljöer, händelser och hus flimrar förbi i en, som det tycks, aldrig sinande ström.

– Vi ser det som en riktig fullträff i gammal fin Bodaforshistoria, säger Bergström.

Dokumenterade med film

I den i trakten mycket välkända Forssläkten fanns en man, som hette Axel Fors.

Han hade elva syskon och var yngste sonen till den aktade grenadjärsoldaten Jonas Petter Fors, som bodde i Stolpen utanför Bodafors, vid gården Hornaryd Östergård.

Axel Fors var ägaren till en handelsbod tillsammans med sin bror Edvard. Handelsboden låg i hörnet Magasinsgatan-Handelsvägen i Bodafors.

Axel Fors hade dessutom många andra intressen. Ett av dem var att fotografera och filma verkligheten runt omkring sig.

En "minnenas vandring"

Dessa filmer och annat material förfogar numera Sandsjö hembygdsförening över.

– Det känns roligt att kunna erbjuda alla intresserade en ”Minnenas vandring” i 1930-talets Bodafors, säger Rolf Krister Bergström. Men vi har bara 45 sittplatser i filmsalen i Hembygdens hus, så det kan vara en bra idé att vara ute i god tid.

Som exempel på filmscener kan nämnas en stadsvandring, naturupplevelser, brandkårsövning, lantarbete och filmglimtar från olika fotbollsmatcher.

Rolf-Krister Bergström ska tillsammans med Sven Danielsson guida besökarna genom de olika filmscenerna.

"Lämna gärna uppgifter"

– Tanken är även att stoppa filmerna emellanåt för att låta tittarna känna igen miljöer och människor. Vi hoppas få gensvar genom att publiken kan lämna uppgifter om okända scener och detaljer.

Filmaftonen kryddas även med en gemensam fika på hembakade kakor, lockar Bergström med.