Vid 93 års ålder debuterade Sture Ahlstedt som författare med ”Limerickar och annat”. Boken, där han samlat det bästa han skrivit genom åren, blev en lokal bästsäljare.

När Eksjö bokhandel bjöd in Sture Ahlstedt och Sven-Olov Lindahl till butiken för att signera sina nyutkomna, mycket läsvärda förstlingsverk blev det rusning till boklådan.

Eksjöborna strömmade till och en stolt 93-årig debutant fick gång på gång skriva sitt namn mellan pärmarna på ”Limerickar och annat”.

Sture Ahlstedt var en driven och mångsidig skribent.

Kunnig och lättillgänglig när han delade med sig av minnen och klarsynt skildrade militär och lokal nutidshistoria. Underfundig när han skrev limerickar. Och vass när han skrev insändare.

Senaste åren har pennan för det mesta legat orörd på bordet intill tv-fåtöljen. Men i somras blev Sture Ahlstedt så upprörd när han fick höra om kommunernas svårigheter att locka unga till hemtjänsten att han på stående fot formulerade en text som blev en viral succé.

99-åringen från Eksjö nådde ut till slott och koja i hela landet med sitt budskap om vikten av att stärka personalens status och löner för att trygga personalförsörjningen inom hemtjänsten.

Sture Ahlstedt ägnade större delen av arbetslivet år det militära.

Han trivdes med officersyrket och fann sig väl tillrätta på I 12 och i Eksjö, efter uppväxten i Landsbro, gymnasietiden i Kalmar och officersutbildning i Linköping och på Karlberg.

Yrkeskarriären kom att omfatta flera utlandsmissioner under FN-flagg på Cypern och i Gaza.

De sista åren före pensioneringen från Försvarsmakten 1980 var Sture Ahlstedt omtyckt chef för handräckningskompaniet.

Som pensionär upptäckte Sture Ahlstedt hur mycket han inte hunnit med tidigare.

Intresset för kultur, historia och hembygden ledde till engagemang i flera föreningar, däribland SPF, I 12:s kamratförening och Albert Engström Sällskapet.

I den sistnämnda sammanslutningen gjorde sig Sture Ahlstedt känd som god uppläsare. Han blev med åren en mästare på att tolka Albert Engströms texter och levandegöra det genuint småländska i dem.

Tillsammans med Ruth Jonzon intog Sture Ahlstedt sommaren 2012 scenen på Vaxblekaregården. Det kom att bli en oförglömlig kväll för publiken.

De båda AE-vännerna lyfte fram Albert Engströms berättelser i ett framträdande med en takhöjd lika hög som Skuruhatt samtidigt som de frikostigt delade med sig av sina egna livserfarenheter.

Sture Ahlstedt sörjes närmast av barnen Louise, Björn och Helene, barnbarn och barnbarnsbarn samt övrig släkt och en stor vänkrets.