Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre nya fall i de värst drabbade länen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Över 3 200 personer har avlidit av covid-19 i Sverige och nästan 26 000 har smittats. Men utvecklingen är stadig, och situationen inom sjukvården är något lugnare, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 220 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 45 personer det senaste dygnet, men som vanligt kan man räkna med en viss eftersläpning under helger.

– Siffrorna är förväntade. Det har varit en ganska stadig utveckling under en ganska lång tid. Det är lite lugnare även inom sjukvården, även om det fortfarande är väldigt tufft, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Skiftning från Stockholm

Även när det gäller antalet dödsfall kan man se en minskande trend, enligt Anders Tegnell.

1 693 personer har eller har fått intensivvård. Totalt har 25 921 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Det sker en sakta skiftning från Stockholm till övriga delar av landet.

Men även i de hårdast drabbade länen sett till befolkningsmängd, Sörmland och Östergötland, syns det en nedgång av antalet nya fall.

– Där syns en ännu tydligare nedgång än i Stockholm, säger Tegnell och lyfter sedan vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer genom att hålla avstånd, undvika resor och stanna hemma för att nedgången ska fortsätta.

"Håll avståndet"

TT: Utrikesminister Ann Linde sa i dag att utrikesresor inte kommer vara möjliga i sommar. Men inrikesresorna hänger på era rekommendationer – hur blir det där?

– Vi kommer med en samlad bedömning i slutet av månaden.

TT: Blir ni nervösa att svenskarna inte ska klara av att hålla sig inomhus nu när det är fint väder?

– Nej. Det är inte dumt att vistas ute, så länge man ser till att hålla avståndet, säger Anders Tegnell.

TT