Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde generationen firar 75 år av familjeägda företaget: "Det är inget jobb, det är ett liv"

David Kvarnstrand står framför uppdukade bord med kandelabrar och champagneglas, de anställda mumsar på smörgåstårta och lyssnar till när vd:n berättar om företagets historia. Men det är också hans egen historia.

– Idag är en stor dag, imorgon är en stor dag, säger han.

Ett svartvitt foto av gammelfarfar Gustav dyker upp i bildspelet. Den 15 februari år 1945 köpte han företaget tillsammans med sönerna Börje och Bernt. Fyrtio år senare tar Davids pappa Conny över företaget. Sedan 2002 är det fjärde generationen Kvarnstrands, syskonen David, Frida och Linda, som äger och driver företaget som tillverkar skärande maskinverktyg för framförallt träindustrin.

Att företaget, med totalt 95 anställda, fortfarande finns kvar inom familjens ägo beskriver David Kvarnstrand som unikt.

– Det har funnits vilja och driv i fyra generationer. Man känner stort ansvar och stor respekt för historien, vi kan inte leva på gamla meriter men vi ska ha respekt för dem, säger han.

De senaste fyra åren har de investerat för 31 miljoner kronor och Kvarnstrands har enligt ägaren aldrig haft så pass stor orderstock som nu.

– Vi gör ett bra jobb helt enkelt och vi har ett gott rykte hos kunderna.

Hyllar medarbetarna

Kunderna finns både i Sverige och utomlands, företaget exporterar bland annat till Tyskland, Baltikum, Österrike, Ryssland, Norge och Nordamerika.

Företagets framgång är tack vare de anställda, menar David Kvarnstrand.

– Vi har en fantastiskt laguppställning. Utan dem hade de aldrig gått.

Men det har funnits svårare år. År 2002 hade företaget 75 anställda, året därefter var det så pass kämpigt att en fabrik fick läggas ner och antalet anställda minskade till 49 stycken.

– Det gick inte bra för oss av olika anledningar. Sedan dess har vi inte behövt säga upp en enda på grund av arbetsbrist. Det har pekat rakt upp, säger David Kvarnstrand.

Vill inte sälja

Själv hade han som ung inga direkta tankar att ta över företaget. Siktet var inställt på ett jobb inom skog eller polisen, tills han började studera industriell ekonomi i Skövde. Det var först då som han förstod innebörden av företagandet och varför hans pappa jobbade så mycket som han gjorde.

– Det är inget jobb, det är ett liv. Företaget kommer i första hand, familjen kommer i andra hand, så är det.

Hur ser du på framtiden, kommer ni finnas kvar i ytterligare 75 år?

– Ja, först siktar vi på 100 år.

Att sälja det familjeägda företaget har för David Kvarnstrand aldrig varit aktuellt.

– Visst hade det kanske funnits de som gått i tankarna om att sälja företaget, men det gör inte jag. Det finns inte på agendan.