Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökning av coronasmitta bland personer med hemtjänst i Nässjö kommun

Fler fall av coronasmitta har nu konstaterats hos personer som har stöd av hemtjänsten. Inom kommunens särskilda boenden fanns inga kända fall i onsdags, enligt socialchef Mats Petersson. – Vi arbetar hela tiden med hur vi ska undvika smittspridning, säger socialchef Mats Petersson som förberett för en lång period med coronavirus.

Den sista mars var en handfull personer, som omfattas av insatser från kommunens hemtjänst, bekräftat smittade av coronaviruset. Nu har antalet ökat men är, enligt Mats Petersson, under tio personer. Mer precis än så vill han inte vara och han kommenterar inte eventuella dödsfall bland de konstaterat smittade.

– Jag varken vill eller kan säga något om dödsorsaker. Det finns statistik smittade och avlidna för hela landet men den bryts inte ner på kommunnivå, säger han.

Inga fall i boenden

Enligt Mats Petersson fanns det på onsdagen inga kända fall med coronavirus bland personer som bor på äldreboende, i servicebostad eller i gruppboende.

– När de boende visar symptom tas prov men hittills har det inte varit fråga om covid19 där.

Läget inom kommunens omsorg beskriver han som överlag stabilt. Fokus har varit på att ställa om verksamhet för klara situationen nu och för en ökad smittspridning.

En lång period

– Vi ser just nu ingen hejd på det och har förberett för att det blir en lång period. Men vi vet ju inte vilken omfattning det blir.

Anställda inom vård och omsorg har en tuffare situation än vanligt, både genom pandemin och en större frånvaro än normalt. Personal som har symtom ska ju inte vara på jobbet.

”Ett fantastiskt jobb”

– Det är färre som är inne och jobbar nu och alla får ta i lite extra, det är klart att det påverkar. Vi är ännu inte utsatta för någon jättefrånvaro men det börjar komma mer och mer. Samtidigt som finns det en målmedvetenhet finns en allvarskänsla bland medarbetarna och de gör ett fantastiskt jobb, säger Mats Petersson.

För att klara en lång period med fler smittade och sjuka personer att vårda har en långsiktig planering gjorts där uthållig ledningsfunktion och tillgång till skyddsutrustning ingår.

Skyddsutrustning

– Just nu ser vi ingen oro när gäller skyddsutrustning. Vi inventerar lagerhållningen varje vecka och det kommer påfyllning från många olika håll. Vi har också ett samarbete med andra kommuner och skickar emellan oss om något saknas.

Om det blir en stor ökad smittspridning behövs mer personal och man har inventerat sjukvårdskunnig personal som jobbar inom andra kommunala områden. De kan komma att behövas inom vård och omsorg.

– Men nu är det också jätteviktigt att allmänheten gör sitt. Att de håller ut och håller avstånd och undviker sociala kontakter. Man kan ringa och prata med anhöriga och bekanta istället för att hälsa på. Att visa omtanke om andra är också väldigt viktigt nu, säger Mats Petersson.

Läs också: De hämtar coronasmittade som dött i sina hem.