Larmet om voltolyckan på väg 195 vid Baskarp i Habo kom vid klockan 17.10. En person fick föras med ambulans till sjukhus.

En stund senare skulle det visa sig att den voltade minibussen var full av stöldgods och två män kunde gripas av polis på platsen. Den tredje mannen, som fördes till sjukhus, lämnade själv sjukhuset innan polisen hunnit fram och söks just nu av flera patruller, uppger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Region Öst.

– Han hade åkt på ett befarat armbrott men ville inte vårdas och lämnade sjukhuset. Nu letar vi efter mannen som enligt en uppgift kan vara utan jacka vilket förmodligen är rätt kallt.

Minibussen som voltade återfanns på taket när räddningspersonal kom fram till platsen. I fordonet återfanns misstänkt stöldgods i form av bland annat silverbestick. Dessutom togs minibussen i beslag.

– Enligt registreringsbeviset och chassinumret är det en svenskregistrerad bil, men nummerplåten utländsk så vi ska gå till botten med saken, säger Torbjörn Lindqvist hos polisen.

Från olycksplatsen utanför Habo rapporterade räddningstjänsten om mycket halt väglag, något som SMHI tidigare varnat för. Även från närliggande riksväg 26 kom rapporter om halt väglag med flera avåkningar i Tidaholmsområdet under kvällen.

– Det var riktig, riktig ishalka. Det var isgata från Habo, säger Christer Sjöstedt, insatsledare på räddningstjänsten.

Sjöstedt menar att det handlar om så kallad svarthalka, alltså halka som inte syns för blotta ögat.

– Det är, för att säga det så, svinhalt runt om i Jönköpings län just nu, säger polisens befäl Torbjörn Lindqvist om situationen.

– Det är viktigt att man som bilist anpassar sin fart, håller avstånd i trafiken och har man sommardäck på sitt fordon ska man inte ge sig ut överhuvudtaget, fortsätter han.

Strax efter larmet från Habo kom ytterligare ett till SOS, det från väg 132 mellan Huskvarna och Lekeryd. En bil var inblandad i olyckan vars larm kom klockan 17.19.

– Det var väldigt halt på platsen och är i större delen av länet nu, säger Fredrik Björnberg, brandingenjör på räddningstjänsten.

Personen som färdades i bilen ska ha tagit sig ut för egen maskin och behövde inte följa med ambulans till sjukhus.

Bilen kommer att bärgas från platsen. Vägen beräknades vara avstängd till klockan 19, enligt Trafikverket.

– Det är otäckt nu när det är lite fläckvis halka. Det gäller att försöka köra försiktigt, säger Fredrik Björnberg.

En stund senare, vid klockan 18.30, kom ytterligare ett olyckslarm kopplat till väderförhållandena.

Nu från Hok i Vaggeryds kommun och väg 799 där en personbil varit inblandad i en olycka vid tågspåret.

– Bilen hade kört av vägen och hamnat på spåret. Vi ringde till tågledningen som kunde stoppa ett tåg som skulle avgå från Vaggeryd till Hok. Så tåget och bilen kolliderade aldrig och ingen person kom till skada, säger polisens Torbjörn Lindqvist.

Vid 20.30-tiden kom ytterligare ett larm, nu från Ödshult utanför Vetlanda och väg 125.

– En bil har av okänd anledning kört av vägen, om det beror på halt vägunderlag vet jag inte. Det var en person i bilen och personen är vid medvetande, säger räddningstjänstens insatsledare Erik Linnå.

Senare uppgav räddningstjänsten att personen i olycksbilen fick följa med ambulans till sjukhus. Bilen bärgades från platsen och inledningsvis rådde begränsad framkomlighet på vägavsnittet.

FOTNOT: