Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtidsröstningen börjar på onsdag

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Den nionde september är det val i Sverige och från och med på onsdag kan man förtidsrösta på fyra platser i Sävsjö. Årets val har några nya inslag som ska göra valet säkrare, säger kommunens valsamordnare, Bert Runesson.

Det är genom att flytta röstsedlarna till vallokalen och utbilda röstmottagarna som årets val ska bli ännu säkrare än tidigare. Bert Runesson säger att kurser har hållits inför förtidsröstningen och till valdagen kommer man ha ytterligare kurser i denna och nästa vecka.

– I år är det obligatorium på att man ska ha genomgått en utbildning för att vara röstmottagare. Det är för att ge ytterligare säkerhet till valet så att röstmottagarna är trygga och säkra och inte gör fel. Det är många som har varit med några år men det är trots allt några år mellan valen och tillkommer ofta någon ny så det är bra med en uppfräschning.

Röstsedlarna med vilka partier och kandidater man kan välja på har tidigare funnits mer publikt, nu flyttas dem in i vallokalen så att det blir mer privat vad man vill rösta på.

– Valmyndigheten har ställt högre krav på vallokalerna i år och att det ska bli mer avskilt. Det har funnits förslag på att till och med ha röstsedlarna i båsen där man röstar men så blev det inte i år. Det får inte heller finnas några partier som delar ut röstsedlar eller säger något på valdagen, förklarar Bert Runesson.

Den som inte kan ta sig till vallokalen för att antingen förtidsrösta eller rösta på valdagen har möjlighet att skicka sin röst med bud eller få besök av så kallade ambulerande röstmottagare.

– Då kommer vi ut och tar emot deras röst hemma hos dem. Det är för personer som är sjuka eller av annan anledning inte kan ta sig till vallokalen eller har möjlighet att skicka sin röst med ett bud. Då ringer man kommunens växel så styr vi upp det.

Hur fungerar det med bud då?

– Buden behöver ingen särskild utbildning men måste hämta ett förtidsröstningskit på vallokalen. Sedan behöver man ha ett vittne som är med och när budet sedan lämnar in röstningen behöver den legitmera sig.

Det preliminära valresultatet kommer redan på valnatten. Därefter levereras alla röster till länsstyrelsen och på onsdagen sluträknas rösterna tillsammans med eventuella förtidsröster som kommit in sent.

– Vallokalerna stänger vid åtta och då sätter vi genast igång och räknar. Troligtvis är detta klart vid midnatt och då rapporterar vi resultatet till valmyndigheten som redovisar resultatet, säger Bert Runesson.