Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Globalt nödläge krävs för att klara klimatkrisen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Skogs- och markbränderna i Australien omfattar nu över 60 000 kvadratkilometer, en yta större än hela Västerbottens län. Bränderna förvärras av ett märkligt väder; rekordtemperaturer samtidigt med starka vindar.

Forskarna ser allt tydligare samband mellan extrema väderhändelser och ett varmare klimat. De 15 största naturkatastroferna under 2019 var klimatrelaterade; översvämningar, orkaner rekordtorka och bränder.

Australien utlyser nödläge på grund av bränderna, på samma sätt som Kalifornien gjorde det i somras under sina extremt svåra bränder.

När politiker varit alltför långsamma med att behandla klimatkrisen som ett globalt nödläge så tvingas vi av naturkatastroferna att utlysa det ena nödläget efter det andra.

Lika bra då att utlysa nödläge över hela planeten. Snabbstoppa all exploatering av nya kol-, gas-, och oljefyndigheter.

Se till att alla OECD-länder använder tre procent av sin BNP till investeringar i klimatomställning. Det är ungefär vad den globala finanskrisen 2008 kostade och till det lyckades politikerna skaka fram pengar.

För Sveriges del skulle det innebära 145 miljarder kr per år, det vill säga ungefär lika mycket som alliansregeringens skattesänkningar drog bort från statskassan.

Det kan väl vår planet och vår överlevnad vara värda.

TORBJÖRN VENNSTRÖM

LÄS MER: Nödläge utlyst i Australien

LÄS MER: Nu får Nässjö sin första klimatmanifestation: ”Det här är ingen strejk”

LÄS MER: Regionfullmäktige kan få klimatlektion av Greta Thunberg

LÄS MER: Klimatmanifestation i Tranås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel