Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska leda vänstern

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet i Vetlanda lanserar nu sina listor inför valet. Överst återfinns en relativ nykomling, Michael Hellqvist, som varit medlem i partiet i endast två år. ”Vi behöver en nystart”, säger han.

Vänsterpartiet i Vetlanda fick förra året beskedet som innebar ett stort avbräck, en av partiets absoluta frontfigurer Carina Strömbäck meddelade att hon lämnade partiet för Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har dock omgrupperat sig och partiet har valt en ny ordförande. Valet föll på Michael Hellqvist.

– Initialt kan det bli svårt att ersätta Strömbäck som har mycket erfarenhet. Men vi kommer att jobba på hårt och vi känner att vi bra stöd från distriktet, säger den nyvalde ordföranden.

Vill synas mer

Michael Hellqvist har ett förflutet inom SSU men sociala frågor, som exempelvis klyftan mellan rika och fattiga samt orättvisor inom vården, har drivit honom längre ut på vänsterkanten. Tidigare jobbade han med ensamkommande men sedan en tid tillbaka jobbar han som behandlingsassistent på Långanäs, ett jobb som han trivs väldigt bra med. För två år sedan engagerade han sig i Vänsterpartiet.

– För mig har tiden i partiet varit spännande och intressant. Jag tycker att partiet behöver lite av en nystart, vi har tidigare varit lite osynliga och vi behöver synas lite mer, säger Hellqvist och betonar att detta gäller generellt och inte bara för att det är valår.

Tvekade inte

Det var Mikael Ekvall på partiets distrikt som tillfrågade Mikael Hellqvist om han kunde tänka sig att ta ordförandeskapet i Vänsterpartiet i Vetlanda.

– Det tog mig 30 sekunder att bestämma mig. Jag tvekade inte, utan det känns som ett bra läge för mig att testa på detta. Som jag brukar säga, ”det har varit lite för mycket dansband, nu är det dags för heavy metal”, säger han och skrattar.

Tar man en titt på Vänsterpartiets kommunfullmäktige ser man att könsfördelningen är relativt jämn, men också att endast en av 14 namn på listan är under 30 år.

– Detta är ett jätteproblem och något vi måste jobba med. Ett av våra målsättningar är att få igång verksamheten i Ung Vänster igen. Vi ska jobba för att hitta nya infallsvinklar för att rekrytera ungdomarna till partiet, säger han.