Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får partierna valskylta i kommunen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En inskränkning av demokratin och en riksnyhet. Förra valets diskussion kring valskyltningen har gjort att man i år tidigt pekat ut var skyltningen får ske.

För fyra år sedan gjorde Sävsjöpartierna en överenskommelse att inte sätta upp valaffischer och valskyltar. En överenskommelse som snabbt urartade i en diskussion om att det hotade demokratin och där vissa partier löste det med annan offentlig skyltning.

Till i år har kommunstyrelsen därför i god tid gått ut med var partierna får göra sin valskyltning i kommunens tätorter. Kommunstyrelsens ordförande, Stefan Gustafsson (KD), säger att platserna är valda utifrån var de blir synliga utan att störa exempelvis trafik.

— Vi har plockat ut olika lämpliga platser som vi är överens om blir bra. Det är platser där det blir synligt men inte blir någon trafikfara eller stör boende. Även om det inte är den valmarknadsföring som är mest "up to date" känner en del partier känner man att det hör till valrörelsen.

I Sävsjö tillåts skyltning längst Mejensjögatan mellan Filgatan och brandstationen samt vid rondellen på Eksjöhovgårdsatan på sidan mot Nygatan. I Vrigstad tillåts valskyltning vid rondellen i västra infarten på sidan upp mot Lundbyområdet. I Stockaryd tillåts det på Järnvägsgatan vid grönområdet mellan Långgatan och Björkgatan. I Rörvik tillåts det längst Storgatan där Parkgatan och Norrgatan går ihop.

I beslutet står det att partier som vill sätta upp valskyltar fortfarande behöver följa de lokala ordningsföreskrifterna i kommunen. Dessa säger att tillstånd måste sökas hos Polisen och man uppmanar därför partierna att söka tillstånd i så god tid som möjligt.