Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan ställer in offentliga gudstjänster under coronakrisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Svenska kyrkan ska fortsätta att fira gudstjänst. Däremot blir de inte längre offentliga. Det är budskapet från biskop Fredrik Modéus i Växjö stift till församlingarna. – Gudstjänsten är inte inställd, utan omställd – för att kyrkan måste ta sitt ansvar för att undvika smittspridning av Covid-19, säger biskopen.

Kyrkorna ska nu ställa om till det Fredrik Modéus kallar ett ställföreträdande gudstjänstfirande.

Gudstjänsten genomförs med en präst och en lekman närvarande i kyrkan. Församlingen kan sedan följa det som händer i sitt hem via en webbsändning eller radio- eller TV-sändning.

"Inte inställd utan omställd"

– I rådande läge anser jag att det är svårt att motivera offentliga gudstjänster. Gudstjänsten är inte inställd, utan omställd – för att kyrkan måste ta sitt ansvar för att undvika smittspridning, säger Fredrik Modéus.

– Jag har också uppmanat församlingarna att låta kyrkklockorna ringa i tre minuter klockan 17.00 varje dag under april månad, som en påminnelse om möjligheten till bön. I denna orostid är kyrkan närvarande, öppen och tillgänglig. Vi fortsätter fira gudstjänst. På andra sätt än vanligt men likafullt, säger han.

Vad händer i Vetlanda?

– Vi följer den linje som biskopen säger. Vi kommer inte ha gudstjänster där människor samlas i samma rum. Vi tänker istället på hur vi ändå kan se till att bön pågår i våra kyrkor. Vi ringer i klockor och gör människor medvetna om att bön pågår så att de kan följa med i den bönen hemifrån, säger kyrkoherden i Vetlanda pastorat, Peter Wickström.

Även i Vetlanda pastorat så ska man försöka ringa i kyrkklockorna varje dag klockan 17.00.

– Vi har också inspelade böner och andakter varje dag som vi lägger ut på hemsidan, säger Peter Wickström.

Däremot är inte Vetlanda pastorat klar över hur de ställföreträdande gudstjänsterna ska kunna genomföras.

– Vi har inte kommit så långt att vi kan webbsända en gudstjänst fån kyrkan. Det har vi inte hunnit med än. Det återstår många frågor, säger Peter Wickström.

Fortsatt öppna

Församlingens kyrkor ska fortsatt hållas öppna och vara tillgängliga för enskild bön och andakt. Dessutom ska Svenska kyrkan ge extra stöd åt människor i form av samtal och med praktisk hjälp tillsammans med andra aktörer i samhället.

– Vi tänker fortsätta stödja lokalsamhället. Vi åker ut med mat till människor i en struktur i samarbete med kommunen och andra organisationer. Vi vill dra vårt strå till stacken i detta gemensamma som det ändå är. Vi ska försöka nå ut så gott vi kan på olika sätt, men det kanske haltar lite nu i början, säger Peter Wickström.

LÄS MER: Coronaviruset: Vetlanda pastorat ställer in konfirmandresan – och slopar vinet