Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ja, corona dödar – men det gör även alkoholen

Jag har en tid reflekterat kring dessa händelser. Visst är corona en epidemi  som kan vara hänsynslös men vi tror i en förlängning att ett vaccin kan stoppa epidemins framfart. Alkohol är ett gift som ställer till stora mänskliga skador och lidanden. Här gör inte politiker och myndigheter några kraftsamlingar för att minska konsekvenserna. Inget tyder på att man tänker skärpa vår alkoholpolitik.

Samtidigt har alkoholforskningen nu kunnat visa att alkoholskadorna är mera omfattande än vad som tidigare var känt. Exempelvis har nya rön att visat att vissa cancersjukdomar kan bero på alkohol. Den som blivit alkoholberoende påverkar flera personer i sin närmaste omgivning. Man talar om medberoende om den närmaste  inte försöker minska konsekvenserna genom att medverka till vård och behandling.

Många barn blir utsatta när det finns förälder som blivit beroende. Det uppskattas att cirka 300 000 barn växer upp i missbrukarhem. Dessa barn påverkas på olika sätt. Föräldern engagerar sig inte alltid för uppfostran och hur det går för barnet i skolan. Detta riskerar att påverka barnet i vissa fall resten av livet.

Klara man inte sin skolgång på ett tillfredsställande sätt påverkar det ofta det framtida livet.  I dag krävs det en viss utbildning för de flesta yrken och utan kunskaper kan det bli svårt att försörja sig. Vi ser också idag att barn inte har möjlighet att deltaga i fritidsaktiviteter på grund av att en del av familjens pengar gått till alkohol.

Alkoholmissbruk och beroende ger stora behov av sjukvård. Med en mera restriktiv alkoholpolitik skulle efterfrågan på sjukvård minska. Om man jämför samhällets insatser för människors som drabbats av corona och de som blivit alkoholberoende så har de båda grupperna inte samma människovärde.

Bengt Isaksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel