Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lönen är inte allt

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Lärare och föräldrar uttrycker i en insändare oro för läget inom skolan, och det är en oro som Liberalerna i Tranås i högsta grad delar.

Vi har noterat att Tranåseleverna under en lång rad år gjort betydligt bättre ifrån sig än riksgenomsnittet, utan att varken lärarlöner eller skolfinanser har legat i topp.

Tranås lärarlöner är, som skribenterna mycket riktigt påpekar, bland dom lägre i Sveriges kommuner (plats 245 av 290, 2017 års mätning). Att resultaten ändå varit så bra kan inte bero på annat än att lärarna gör ett alldeles utomordentligt jobb i förhållande till befintliga resurser. Det visar på en enastående lojalitet. Om det nu är på väg att övergå i lärarflykt och utbrändhet, så är det ett orostecken att ta på största allvar.

Skribenterna menar att vi har en låg andel behöriga lärare. Jämfört med andra skolor i landet så står sig dock Tranås väl. För hela grundskolan ligger den på 86 procent, vilket är avsevärt högre än de 64 procent som nämns i insändaren. Vårt mål är dock högre än så. Vi vill att alla lärare ska vara behöriga, vilket absolut kan bli verklighet när villkoren förbättras och lärarjobbet återigen blir ett attraktivt yrke. Skolan är en av Liberalernas viktigaste valfrågor. Lärarna – skolans viktigaste resurs – behöver ett lönelyft värt namnet. Men lön är inte allt. En schyst arbetsmiljö, en rimlig arbetsbörda, trevliga kollegor och en bra chef brukar i många mätningar rankas till och med högre än lönen.

När vi satsar på skolan så vill vi göra det i samverkan med skolans personal för att hitta dom bästa lösningarna. På så vis gör vi läraryrket attraktivt och fler kommer att stanna kvar. Skribenterna pekar även på bråk och stök som är värre än nånsin. Vi i Liberalerna – och det är inte första gången – lyfter fram behovet av ordning och reda i klassrummet. Vi tror på ordningsbetyg och vi anser att det är dags att hjälpa barnen till mindre skärmtid. Vi menar att skolan behöver mobilfria zoner. Vi som skriver detta är inga yrkespolitiker. Det mesta av politiskt arbete görs obetalt och på kvällstid, vilket för övrigt gäller lejonparten av dem som engagerar sig politiskt i vår stad. Den golfpensionering i varmare trakter som skribenterna refererar till, lär vara lika ouppnåelig för de flesta av oss som för folk i allmänhet. Vi vill inget annat än finnas kvar och kämpa vidare för vårt Tranås. Men det förutsätter att vi får ert förtroende i kommande val.

En röst på L är en röst på skolan.

För Liberalerna i Tranås

Erik Nygårds

gruppledare

Thomas Ehn

ledamot av BU-nämnden

Lotta Fischerström

liberal debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel