Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran: Flygplanet träffades inte av en robot

Artikel 4 av 7
Flygkraschen i Iran
Visa alla artiklar

Iran tillbakavisar än en gång uppgifterna om att det ukrainska planet som kraschade utanför Irans huvudstad Teheran i onsdags skulle ha träffats av en iransk luftvärnsrobot. Under torsdagskvällen sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att det finns information som tyder på att en sådan orsakat kraschen. – En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger landets chef för trafikflyg, Ali Abedzadeh, rapporterar AFP.

Informationen i de svarta lådorna är avgörande för att organisationen ska uttala sig, säger han och lägger till att alla uttalanden som görs innan uppgifter hämtats från de svarta lådorna inte är expertutlåtanden.

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna som Trudeau gick ut med på torsdagskvällen.

"Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder", skriver Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Han har också talat med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

"Vi kommer också att arbeta nära tillsammans med Ukraina i utredningen", skriver Stefan Löfven.

"Kan ha varit oavsiktligt"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau blev förste västledare att gå ut med uppgiften om att underrättelseuppgifter tyder på att en iransk luftvärnsrobot träffade planet och orsakade kraschen.

– Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt, sade han vid en presskonferens på torsdagskvällen och poängterade att det krävs en stor och trovärdig utredning kring vad som hände.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger att uppgifterna om att planet kan ha skjutits ned är ett av de alternativ som varken uteslutits eller bekräftats än. Han uppger att han kommer att tala med USA:s utrikeminister Mike Pompeo om utredningen i dag.

Alla 176 människor ombord omkom i kraschen. 63 av dem kom från Kanada.

Trudeau begärde än en gång att Kanada ska få delta i utredningen. Kanadas transportmyndighet (TSB) har accepterat en inbjudan från Iran att skicka företrädare till kraschplatsen, men Iran kommer inte att tillåta att landet deltar aktivt i utredningen, rapporterar CBC.

USA deltar

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB kommer att vara med i utredningen av kraschen efter att ha fått en formell inbjudan från Iran.

"NTSB har utsett en ackrediterad representant för utredningen av kraschen", meddelar myndigheten på Twitter, som tydliggör att den inte kommer att spekulera om orsaken till händelsen, precis som i alla andra utredningar där myndigheten deltar.

Amerikanska myndigheter har enligt internationella regler rätt att delta i utredningen eftersom Boeing-planet designats och byggts i USA.

Även Frankrike finns tillgängligt för att bidra i utredningen, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Eftersom Frankrike är ett av länderna där planets motorer byggts kan det bli aktuellt, uppger FN:s internationella luftfartsorgan ICAO:s iranska representant Farhad Parvaresh.

Minnesstunder i Kanada

Iran uppmanar Kanada att dela den information landet har fått om kraschen efter Trudeaus uttalande.

– Vi uppmanar den kanadensiska premiärministern och andra regeringar som har information om kraschen att ge den till Irans utredningskommitté, säger utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi efter Trudeaus uttalande, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

Hundratals människor samlades i Toronto på torsdagskvällen för att minnas de som förolyckats i flygkraschen nära Teheran. Toronto har runt 100 000 invånare med iransk bakgrund.

– Någon måste ge oss svar om varför det här hände. Det var oskyldiga människor som dog, säger Yasmin Roshan, en av deltagarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I hela landet finns runt 210 000 kanadensare med iransk bakgrund enligt statistik från 2016.

Minnesstunder hölls även i Montreal och i huvudstaden Ottawa, där Justin Trudeau lade ned en krans vid en ceremoni för offren.