Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran: Mänskliga faktorn bakom nedskjutning

Artikel 6 av 7
Flygkraschen i Iran
Visa alla artiklar

Iran sköt ner det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags, uppger landets statliga tv. Uppgifterna kommer efter att landet tidigare förnekat att det skjutit ner planet.

Det var den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget att skjuta ner planet, som enligt Iran kom nära ett militärt område, uppger tv-kanalen.

Enligt tv-kanalen misstogs passagerarplanet för ett fientligt plan, vilket fick militären att av misstag skjuta ner det. Vidare uppges att ansvariga ska stå till svar för nedskjutningen.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftar nyheten på Twitter, men skriver också att det i botten skulle vara USA:s fel att nedskjutningen inträffade.

"En sorgens dag. Preliminära slutsatser av den interna utredningen av våra beväpnade styrkor: Mänskliga faktorn vid en tid av kris orsakad av USA:s äventyrlighet ledde till en katastrof", skriver han och ber alla påverkade av flygolyckan om ursäkt.

På fredagskvällen höll Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne en presskonferens om det störtade planet. Han uppgav då att Sverige tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan har bildat en internationell grupp som ska koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen.

– Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats ner från 63 till 57.

Samtliga 176 människor ombord omkom i kraschen.