Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill ha butikerna kvar, men vill de vara kvar?

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I den tid vi befinner oss i just nu pratas det mycket om att vi ska hjälpas åt att stödja våra lokala butiker för att vi även efter pågående pandemi ska ha kvar butiker och kaféer i våra småstäder.

Min grundinställning är att försöka handla lokalt i den mån det går och använda näthandel som ett komplement när det jag söker inte erbjuds på hemmaplan. Trots att näthandeln erbjuder mig öppettider som sträcker sig över 24 timmar av dygnet 7 dagar i veckan, oavsett om till exempel 1 maj inträffar på en vardag så är handeln alltid igång.

Utmaningen att driva handel och konkurrera med utbud och öppettider tillsammans med priser som kan hållas nere när man inte behöver samma bemanning och lokalhyror är tuff, och i en tid när vi konsumenter kanske håller lite extra i plånboken och rädsla för att ibland alls ge sig ut på stan på grund av smittorisken blir jag förvånad över hur våra lokala butiker väljer att arbeta.

Att öppettiderna behöver minskas i takt med att personal korttidspermitteras förstår jag, men borde inte kundunderlaget vara större på eftermiddagen än under förmiddagen? Varför har handeln i så fall tidigare varit måna om att locka oss till långlördag eller handla hemma på kvällar?

Kunderbjudanden som lockar in kunder i butiken finns inte på plats, eller är inte uppskyltade så att man uppfattar erbjudanden. Vill ni ens sälja något till mig?

Flera butiker och kaféer i min hemstad Vetlanda har som filosofi att stänga tidigare på eftermiddagen när vi som trots allt jobbar faktiskt har tid att besöka butikerna. Jackor som skulle köpas till familjen när vårvädret gjorde intåg kunde inte köpas när vi efter jobb och skola skulle besöka en del av klädbutikerna.

Skor som var på kampanj var inte framplockade i butiken som minskat öppettiderna till 18.00 istället för 19.00. Fikat för familjen löste sig tack vare att nyöppnade kaféer drivs med annat mindset än gamla.

Öppna butiken klockan 13.00 och ha kvar öppettiden till 18.00. Haka på utetrenden som vissa butiker börjat med och flytta ut på gatorna för att få folk att våga handla. Se till att erbjuda personlig shopping innan 13.00 för de som inte vill handla när andra är i butiken på grund av rädsla för viruset.

Hur står det till med er som driver dessa verksamheter? Har ni redan gett upp? Är det skönare att komma hem tidig på eftermiddagen än att få verksamheten att överleva?

Vill ni ha kvar butikerna i våra småstäder eller har ni fullt upp med att beklaga er över oss konsumenter som inte kommer till er under era öppettider då vi faktiskt är på våra arbeten?

N.H.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel