Vintern står för dörren och med det kommer också minusgraderna som ett brev på posten.

Än så länge har det varit relativt milt väder med många plusgrader i stora delar av Sverige, men nu flaggar SMHI för att en temperaturändring är på intågande och att det kan bli kallare än normalt för årstiden, rapporterar TT.

Det fina vädret ser ut att kunna hålla i sig till nästa vecka men man kommer märka av att det blir kyligare luft på måndag, men fortsatt vackert väder, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI till TT.

För Höglandets vidkommande så kan man dessutom i prognosen se att det under lördagen kommer falla rikligt med snö, och lokalt snöblandat regn.

I och med att temperaturerna faller och snön faller så kan det redan till helgen vara tal om halka på sina håll på vägbanorna i Sverige.

Det kommande dygnet får man räkna med lokal frosthalka i Östra Norrland. Bakom regnet i söder kommer det att klarna upp och då finns risk för ishalka när blöta vägar fryser på. Det gäller främst de västra delarna av Svealand och Götaland, säger Lasse Rydqvist till TT.

Trafikverket uppmanar nu bilister att hålla koll på väglaget.

Nu gäller det att ha eget span på väglaget när man är ute och kör. Framför allt på det mindre vägnätet, säger Bengt Olsson, som är presschef på Trafikverket.

Han säger att det finns mycket man själv kan göra i förebyggande syfte för att minimera olycksrisken. Förutom det viktigaste, att byta till vinterdäck, så ska man också tänka på att hålla anståndet till andra bilar på vägen, samt anpassa hastigheten efter väglaget.

Just nu har det mest varit lastbilar om haft mest problem med att hålla sig på vägen eller ta sig upp för uppförsbackar, säger Bengt Olsson till TT.