Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal påskuppmuntran ska rädda lokal service

Alla kommunanställda i Sävsjö får en påskpresent som uppmuntran. Gåvan är ett presentkort som kan användas i den lokala handeln.

Bokslutsarbetet visar att Sävsjö kommun hade en god ekonomi förra 2019. Överskottet slutade på drygt 17 miljoner, cirka 8 miljoner mer än budgeterat. Det är en situation som många andra kommuner skulle vilja vara i.

– Det är så klart beroende av att vi har fantastiskt personal, berömmer kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD).

Samtidigt är personalen mitt uppe i intensiva förberedelser inför coronavirusets spridning, och arbetsbelastningen förväntas öka när invånare insjuknar i högre utsträckning.

Presentkort till kommunanställda

Det finns pengar att ge personalen en uppmuntran samtidigt som många lokala småföretagare har det tufft när kunderna uteblir. Genom att ge personalen en personlig påskgåva i form av ett presentkort hoppas kommunen att stötta det lokala näringslivet.

Kommunstyrelsen har beslutat att avsätta 300 000 kronor till denna personalgåva. Pengarna tas från kontot för oförutsedda händelser. Utslaget blir det 300 kronor per anställd.

– Vi tror ändå att det betyder något, säger Stefan Gustafsson.

Butiker fakturerar kommunen

Presentkortet är tänkt att kunna användas för att betala butiker, frisörer, kaféer, hantverkare och annan lokal service.

– Det förutsätter att butiken tar emot det här och fakturerar kommunen.

Konceptet har använts förut och har fungerat väl. Det finns ingen oro för att det ska dyka upp falska presentkort.

– De flesta kommer att vara korrekta och sköta det här.

Vill behålla lokal service

Presentkorten har en begränsad giltighetstid. Tanken är att de ska användas så fort som möjligt för att stötta de lokala småföretagarna.

– Vi vill att man använder det snabbt.

Anledningen är att kommunen vill ge ett omedelbart stöd till småföretagarna för att de ska finnas kvar även efter coronapandemin. Risken är annars att de slås ut, och med det utarmas den lokala servicen även för framtiden.

- Vi ska inse att det här ändå är en väldigt kort period.

– Även efteråt vill vi kunna gå ut och äta, fika och köpa byxor, ger Stefan Gustafsson som exempel.