Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala partiföreträdare oroade över opinionsläget

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kristdemokraterna ligger stadigt under riksdagsspärren, Socialdemokraterna rasar i opinionen och Sverigedemokraterna är näst största parti. När SCB presenterade sin stora partisympatimätning i förra veckan fick även de lokala företrädarna något att tänka på.

Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning från i maj visar på oroväckande siffror för två av partierna som styr i Sävsjö kommun. Kristdemokraterna får bara 2,9 procent av rösterna och Socialdemokraterna tappar kraftigt i mätningen mot hur det såg ut både i valet och vid SCB senaste mätning från november förra året.

— Det är ju inte val ännu och mätningar sker kontinuerligt. Ibland är det vi som går bakåt och ibland är det andra som tappar. Jag känner att vi får fortsätta jobba på och se till att vi vinner valet. Jag tror att det är möjligt men vi får se till att jobba hårdare och peka på vad skattepengarna går till, säger Ingrid Ivarsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Sävsjö.

Nedgången för Socialdemokraterna är 4,3 procentenheter sedan i november och 2,7 sedan förra valet. Flera andra opinionsundersökningar visar också på rejäla ras för Socialdemokraterna, liksom på att KD får svårt att komma in i riksdagen.

— Vi är vana att jobba i motvind och för oss blir de dåliga opinionssiffrorna en drivkraft för att kämpa ännu mer i valarbetet här i kommunen, säger Stefan Gustafsson, kommunalråd i Sävsjö och förstanamn för KD i kommunen.

Undersökningens vinnare är Sverigedemokraterna som i mätningen har 18,5 procent av rösterna, vilket dessutom är en låg siffra jämfört med andra opinionsundersökningar. Men KD och S har inte gett upp för det.

— I valet 2014 backade vårt parti i riksdagsvalet men här i kommunen gick vi fram. Vi är beredda på att siffrorna också påverkar hur medborgarna röstar i kommunvalet men vårt mål är att oaktat hur rikssiffrorna ser ut så ska vi göra ett bra valresultat i vår kommun, säger Stefan Gustafsson och Ingrid Ivarsson är av samma åsikt.

— Vi har gått framåt i kommunvalet när vi backat i riksdagsvalet förut. Jag tror att man röstar på de man tror på lokalt oavsett hur det ser ut på riksnivå, men vårt mål är att vinna alla tre val.

Tidningen har även sökt Sverigedemokraterna lokalt för en kommentar.