Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens plan till ökad turism

Mer fokus på besöksnäring kan leda till fler arbetstillfällen och tillväxt i kommunen. Därför har Erik Alm tagit fram en plan som ska bidra till att Sävsjö blir mer attraktivt för besökare. – Digitalisering är en viktig punkt.

Kommunstyrelsen godkände den nya strategin för besöksnäring, till kommunfullmäktige, som går ut på att locka fler turister till Sävsjö, med stort fokus på internationella besökare. Kommunen vill att behoven av dagens turist ska mötas.

– Allt har förändrats de senaste åren, så det gäller att hänga med. Internationella turister är en viktig del i besöksnäring, men deras behov är svårare att möta. De förväntar sig mer.

Planen är att kommunen ska samarbeta mer med Smålands Turism och med lokala företag samt andra kommuner, för att tillsammans utveckla potentialen som de tror finns. En idé är att utveckla upplevelsepaket, för att förenkla för turisterna.

– Vi har en fin natur som många kommer hit för att uppleva, då kan det vara bra att kombinera detta med andra besöksmål, så de vet vad som finns.

"Företagen måste göra lite själva"

– Digitaliseringen är även något vi måste jobba mer med, då väldigt många läser omdömen online innan de bokar resmålet. Där måste vi bli bättre, samtidigt som vi erbjuder fysiskt stöd, i form av Infopoints.

Kommunen anser att engagemanget från lokala företag är ett måste för att öka turismen i området. Målet är att öka förädlingsvärdet inom besöksnäring med 50 procent till 2030, vilket definieras som det värde ett företag tillför genom sin verksamhet.

– Vi gör upp en plan och finns till som stöd, men sedan är det upp till företagarna själva att jobba med detta. Vi kan inte göra allt åt dem, men vi hoppas att planen ger inspiration i hur de kan göra för att locka till sig fler besökare samt skapa fler arbetstillfällen. Vi vill även få hit nya besöksnäringsföretag.

– Turism är den näring som har störst potential i Jönköpings län, så det är en viktig del att jobba med och vi skulle kunna förlänga turistsäsongen. Det finns ett stort intresse att besöka mindre orter, vi måste bara visa att vi finns.