Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna drev tvist mot sju socialsekreterare

En kvinna i 55-årsåldern har ansökt om stämning mot sju socialsekreterare vid socialtjänsten i en Höglandskommun. Tingsrätten avvisar hennes skadeståndskrav.

Kvinnan har på eget initiativ stämt de sju namngivna socialsekreterarna och begärt att de ska betala skadestånd till henne för försummelse i sin myndighetsutövning som tjänstemän vid socialtjänsten.

Målet har handlagts som ett så kallat småmål eller förenklat tvistemål av Eksjö tingsrätt.

Begärde förtydligande

Efter att stämningsansökan kommit in bad tingsrätten kvinnan komplettera den med ett förtydligande där hon angav namnen på dem hon ville driva tvisten mot. Hon ombads också precisera ett exakt belopp som hon begärde att personerna skulle betala henne.

Tingsrätten ville också ha en tydligare beskrivning av vad tvisten handlade om samt någon form av bevisuppgifter.

Kvinnan kompletterade då sin stämningsansökan, dels genom att betala ansökningsavgiften, dels med personuppgifter på socialsekreterarna hon avsåg. Hon klargjorde också att hon ville ha 21 000 kronor i skadestånd av dem.

Hon gjorde även vissa kompletteringar i fråga om omständigheterna som hon krävde skadestånd för.

”För oprecist”

Eksjö tingsrätt konstaterar nu i ett slutligt beslut att kvinnans stämningsansökan även efter att kompletteringarna gjorts är allt för ”oprecis, rörig och allmänt hållen” och att stämningsansökan därför ”inte utan väsentlig olägenhet kan läggas till grund för en rättegång”.

Hennes stämningsansökan uppges vara tydligare i fråga om vad vissa socialsekreterare påstås ha gjort, än vad den är för andra. Men tingsrätten anser sig inte ha skyldighet att dela upp hennes ansökan i stämningsbara och icke stämningsbara delar.

Lagtexten tillåter inte att på det viset utfärda stämning i vissa delar och avvisa andra delar, utan stämningsansökan ska prövas som en helhet, meddelar tingsrätten.

I och med detta avvisas kvinnans stämningsansökan.