Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet hårt drabbat av varsel i coronatider

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I Jönköpings län har över 2000 personer varslats – bara mellan 1 mars och 12 april. Det innebär att länet är det fjärde mest drabbade länet i Sverige.

Siffrorna från Arbetsförmedlingen kom under tisdagens förmiddag. Stockholm har över 29,000 varslade, Västra Götaland över 9,000 varslade, och Skåne län över 6,000 varslade. Då Jönköpings län har över 2,000 varslade under perioden 1 mars till 12 april innebär det att länet är det fjärde mest drabbade av varsel i coronavirusets spår.

– Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet som gäller hela riket.

Värst drabbade brancher är hotell- och restaurangverksamhet, fastighetsservice, samt tillverkning – något som länet har mycket av i form av industriverksamhet. Antal varsel under mars 2020 överträffar varseltopparna under krisåren 1992 och 2008, uppger Arbetsförmedlingen.