Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LAS i dess nuvarande form kommer att vara ett minne blott!

Måndagen den 1 juni 2020 presenterade regeringens utredare, Germund Toijer justitieråd i Högsta domstolen/HD sedan 2007, sin slutprodukt vad gäller innehållet med mera till ny anställningsskyddslag/LAS. Denna utredning har redan fått massiv kritik, bland annat då från Sveriges arbetsmarknadsminister och den tidigare ordföranden för TCO, Eva Nordmark, i det att hon uttryckt sig i termerna om att utredningen har en "kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel" samt vidare enligt Nordmark att "utredningen ej följt direktiven", det vill säga de direktiv som bygger på januariavtalet mellan S, C, L samt MP. Jag personligen är beredd att hålla med Eva Nordmark i det hon kritiskt framför, då det i direktiven klart framgår att "utredningens förslag bör därför samlat innebära att en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls".

De förändringar i utredningen som föreslås ska enligt januariavtalet genomföras den 1 juli 2022. Utan att gå in på detaljer i justitierådets utredning kommer all makt att kraftigt förskjutas till arbetsgivaren. LAS i dess nuvarande form kommer att vara ett minne blott!

Det som faktiskt kan hindra sjösättandet av denna utredning till att implementeras i lagstiftningen, faktisk det enda, är att de så kallade parterna på arbetsmarknaden kommer överens om något annat än det förslag som nu föreligger. Gör parterna inte detta, det vill säga blir överens, kommer utredarens förslag att upphöjas till lag. Givetvis kommer inte arbetsgivarna att komma överens om annat och varför skulle dessa göra så när de redan har "allt hemma". Arbetsgivarna kommer givetvis inte att förhandlingsvägra, utan kommer att infinna sig till förhandlingsbordet. Men att göra förändringar vilket en traditionell förhandling innebär anser jag vara helt uteslutet av skäl jag anfört ovan. Det är också att observera att dessa förhandlingar mellan parterna sker under fredsplikt. Ingen av parterna kan använda vare sig lockout eller strejk som vapen för att komma vidare. Innebörden blir med andra ord att utredningens förslag kommer att bli lag och därmed den nya LAS i hithörande stycken. Dessutom att ha ett datum, i detta fall den 1 juli 2022 som slutdatum, innebär att förhandlingarna mellan parterna sker under bilan.

Finns bara en sak kanske till att göra och det är att slänga utredningen i det stora arkivet, papperskorgen, och börja om på nytt och göra bättre.

Lennart Forsberg, Norra Sandsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel