Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Nu måste vi testa varenda rinnande näsa

Köerna till coronatest utanför Asecs på tisdagen inger hopp. Nu måste ambitionen vara att testa varje person med minsta symtom för att trycka tillbaka smittan.

Det hade kunnat vara upptaktsscenen i en katastroffilm. När Wetterhälsans vårdcentral erbjöd drop in-test för det nya coronaviruset vid Asecs ringlade långa köer av människor i bilar, som möts av sköterskor i full skyddsmundering. En lång testpinne sticks in genom bilrutan, förs långt upp i bilistens näsa för att sedan hamna i ett provrör innan nästa bil vinkas fram.

Ändå är det något vi förtvivlat gärna vill se just nu. För vi har sett teststationerna i Sydkorea. Vi har sett tältet som sattes upp i Danmark när restriktionerna började lättas. Och vi har undrat varför vi inte kunnat göra samma sak i Sverige.

Hur det kunde komma sig att Danmark kunde analysera tre gånger så många tester som oss trots att befolkningen bara är hälften så stor. Hur det kunde komma sig att det fanns kapacitet att analysera 100 000 tester i laboratorium varje vecka men det likväl inte gick att få dit ens 30 000.

Framför allt har vi kanske undrat hur det kommit sig att testning inte kunnat komma igång trots att alla velat se det – och varför det verkat så otydligt vems fel det egentligen är. I slutänden hamnar skulden för den politiska underleveransen hos regeringen. En av de viktigaste uppgifterna för coronakommissionen blir att söka orsakerna till fiaskot.

Nu är det inte säkert att masstestningen alla vill se verkligen är på plats. Visserligen slog regeringen på stora trumman i förra veckan och lanserade en strategi om kraftigt utökad testning i kombination med att smittspårning återupptas. Det är dock regionerna som är ansvariga för själva utförandet och där lär det bli som det brukar – leveransen kommer att variera något. Flera regioner sparkade bakut ut bara timmar efter regeringens presskonferens och sa sig inte alls ha kapacitet för att verkställa något som var i närheten av ambitionen.

Region Jönköpings län gick dock ut med en egen avsiktsförklaring några timmar före regeringens presskonferens. Här ska alla med symtom testas. Om det betyder att regionen kommer att kunna ligga i framkant är det mycket välkommet.

Direktivet är att alla med symtom ska kunna få ett test. Det ska dock ske efter en medicinsk bedömning – och hur strikt den ska vara är något oklart. Vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson har menat att det bästa är att runda läkare och sjuksköterskor och ge test åt alla som vill ha.

Ytterst är det en fråga om kapacitet. En prioritering blir viktig när taket är nära, men bedömningen får inte bli så strikt att färre tester än vad det finns kapacitet för blir utförda.

Ambitionen måste vara att testa varje rinnande näsa, varje rosslig hals och varje tunga som plötsligt inte känt smaken av morgonkaffet. Därefter kontakta varenda en som testat positivt. Isolera dem och kartlägga deras kontakter för att bryta smittkedjor. Det är ett tidskrävande arbete, men det är en strategi för att trycka tillbaka smittan som har påvisad effekt.

Köerna utanför Asecs ger hopp om att det trots allt går att nå dit också i Sverige.