Annons
Vidare till smalandsdagblad.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Svagt av Liberalerna att inte ge besked om Petersson

Det blir sannolikt inget beslut om riksdagskandidaten Esse Peterssons framtid inom Liberalerna före valet. Därmed visar partiet hur oerhört lätt ord väger jämfört med handling.

Om det inte finns särskilda skäl brukar etablerade medier inte specificera misstänkta brottslingars etnicitet. Efter skottlossningen i Värnamo den 27 april postade L-politikern Esse Petersson följande inlägg på Facebook, i anslutning till en länk till en nyhetsartikel om brottet.

”Våra nya svenskar som utnyttjar sin svenska frihet på detta groteska sätt för att medvetet sabotera andra nysvenskar som vill sköta sig och integreras i det svenska samhället. Kriminella nysvenskar skall utvisas utan dröjsmål och de som fått svenskt medborgarskap måste omhändertas för straff och effektiv rehabilitering om de skall stanna i Sverige eller bör de söka sig någon annanstans där deras livsmönster är rådande och det är inte i Sverige.”

På grund av riksdagskandidatens agerande blev etniciteten därmed relevant.

Av de fem som häktades för inblandning i våldsdådet är fyra svenska medborgare födda i Sverige. Två av dem dock andra generationens invandrare. Petersson, åtta på Liberalernas lista till riksdagsvalet i Jönköpings län, fick logiskt nog kritik av partidistriktet för sitt uttalande.

73-åringen från Värnamo har en lång politisk karriär bakom sig. Han är mest känd som landstingspolitiker och var ledamot av landstingsfullmäktige 1973–2014. Bland mycket annat gjorde han sig hörd som röst för patienter med dubbeldiagnoser (missbruksproblematik i kombination med psykisk sjukdom). 2014 bestämde han sig för att inte ställa upp för omval, men som debattör har han aldrig riktigt tystnat.

2016 föreslog han att lagstifta om förbud mot heltäckande slöja i offentlig miljö. Något som föga förvånande inte vann gehör inom partiet.

På Facebook är han mycket aktiv. Han delar ofta artiklar om uppseendeväckande våldsbrott och kopplar dem till integration. Han påpekar gärna att den nuvarande regeringen, liksom M, C och KD, är skyldiga till den i hans ögon misslyckade integrationen – eftersom de bidragit till att FP:s integrationsprogram från 2002, som bland annat innehöll ett krav på språktest för svenskt medborgarskap, inte blivit genomfört. Han kallar ofta övriga riksdagspartiers avoghet mot SD för ”beröringsskräck”.

Den som invänder mot Peterssons samhällsbeskrivning får mothugg. De kan få höra att de saknar förmåga att förstå verkligheten eller har ”PK-skygglappar”. Ibland spårar kommentarer ur, men Petersson säger inte ifrån. Tvärtom. En tidigare SD-politiker skriver ”Nya svenska medborgare... tills den dagen kommer när man kan ta ifrån ’nysvenska’ ligister deras medborgarskap.” Esse Petersson klickar på gilla.

I en annan tråd frågar en person vad ”nysvenska rötter” betyder. En annan svarar ”Kosovoalbaner som inte vill ha hedliga (sic!) jobb eller gå någon utbildning”. Esse Petersson säger inte att tonen är dålig. Han gillar.

Det finns alltså betydligt mer på Peterssons Facebookvägg än en illa genomtänkt kommentar kring ett våldsbrott som gör att det går att ifrågasätta om han är med i rätt parti.

Liberalernas Jönköpingsdistrikt fördömde Peterssons utspel – men än så länge bara i ord. Han står kvar som kandidat till riksdagen. Ärendet hänsköts till partistyrelsen, som delegerade till partisekreteraren Maria Arnholm. Hennes beslut kan dröja till efter valet. Om Liberalerna inte bekänner färg om Esse Peterssons förtroendekapital innan väljarna går till vallokalen är det mycket svagt.